Mátyás
-6 °C
1 °C

Gettólakások Románia romáinak

2001.10.15. 13:20
Speciális, gettószerű lakónegyedet építene Piatra Neamt polgármestere a város szélén lakó romáknak: a negyedet kerítés venné körül, és csendőrök vigyáznának a biztonságra. A múlt héten ismertetett elképzelésnek máris követői akadtak: Déva polgármestere istállókból átalakított házakba szeretné költöztetni a város összes romáit. Ion Iliescu államfő és Adrian Nastase miniszterelnök is bírálták a helyi tanácsok döntéseit.

Összesen négymilliárd lejt (40 millió forint) szánna Piatra Neamt városi tanácsa arra, hogy külön negyedbe telepítse a város szélein földből és kartonból engedély nélkül épített házakban élő romákat. A városi tanács az Izvorul (forrás) negyedben megvásárolta egy tyúkfarm használaton kívüli épületeit, és oda garzonlakásokat építenének. Az odaköltöző romáknak egyáltalán nem, vagy nagyon kevés bért kellene fizetniük, tartozásukat a város hasznára végzett munkával egyenlítenék ki.

Romák kilakoltatása Bukarestben Máshol gettóba telepítnék őket
Mediafax-fotó
Az engedély nélküli városszéli tákolmányokat a városi tanács lerombolná. Az új lakások építését januárig befejeznék, az így kialakuló negyedet pedig - a környék biztonságának biztosítása érdekében - kerítéssel vennék körül, és csendőröket vezényelnének ki annak őrzésére. A negyedbe nem csak a városszéli romákat, hanem az utcagyerekeket és a városban szociális lakásokban élő romacsaládokat is beköltöztetnék.

Az első romamentes város

"Piatra Neamt lesz az első romamentes város Romániában, hiszen mindnyájukat a városon kívülre telepítjük" -- állapította meg Ion Rotaru, Piatra Neamt polgármestere. "Munkára kényszerítjük őket, iskolájuk lesz, muszáj lesz nekik tanulni. Természetes, hogy körül kell keríteni a helyet, ezt a réteget ellenőrzés alatt kell tartani. Megpróbáljuk megfegyelmezni őket" -- magyarázta a sajtónak a polgármester.

A városszélen lakó romák, illetve az önkormányzatok lakásaiban élők is - akik állítólag több százmillió lejes tartózást halmoztak fel, és szétverték az önkormányzati lakásokat - nem szívesen költöznének egy volt tyúkfarmra. A közelben továbbra is működnek a volt tyúktenyészet egyes részlegei, az állati hulladékot pedig a közelben tárolják.

A Piatra Neamt-i városi tanács példáján felbuzdulva Déva városa is közel háromszáz romáját egy utcába költöztetné, amit fegyveres csendőrök vigyáznának. A városszéli területen több mint százharminc roma él, a régebben istállóknak használt épületekbe a tervek szerint bevezetnék a gázt, áramot, vizet, és közművesítenék a helyet.

Nem szabad gettókban gondolkodni

A Piatra Neamt-i városi tanács terveire reagálva Ion Iliescu államfő "nem túl bölcs" intézkedésnek nevezte azt. A köztársasági elnök szerint a romák gondjait nem elszigeteléssel, hanem a közösséggel együtt kell megoldani. Adrian Nastase miniszterelnök is bírálta a városi terveket: "Nem beszélhetünk a romák szociális integrációjáról, ha gettókban gondolkodunk". A miniszterelnök szerint a kérdést nyitottan és korrekten kell megközelíteni.