Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

A Google Earth-ön keresik az izraeli célpontokat

2007.10.25. 19:32
Az al-Aksza Mártírjai Brigádok palesztin szervezet azt állítja, hogy a Google Earth-öt használják fel izraeli célpontok ellen indított rakétatámadásaik megtervezéséhez. Biztonságpolitikai szakértők szerint az internetes térképprogram veszélyes, ezért a Google foglalkozik a felmerült problémával, de szerinte számos más forrásból is könnyen nagyfelbontású műholdképekhez lehet jutni.

Palesztin harcosok a Google Earth segítségével tervezik meg a támadásaikat az izraeli hadsereg és más célpontok ellen, tudta meg a Guardian a Fatah politikai párthoz közel álló al-Aksza Mártírjai Brigádok egyik vezetőjétől.

"A Google Earth-ről szerezzük be a részletes adatokat, amiket aztán összevetünk a városközpontokat és a kulcsfontosságú területeket ábrázoló térképeinkkel" - mondta az Abu Validként ismert Kaled Dzsabari, a szervezet gázai parancsoka. Az al-Aksza egyike azoknak a fegyveres csoportoknak, amik Kasszam rakétákat lőnek ki Gázából Izraelre. A brit lap kérdésére válaszul Abu Valid hangsúlyozta, hogy szerinte nincs ellentmondás a csoportja akciói és a Fatah vezető Mahmud Abász béketárgyalásokat preferáló álláspontja között.

Kockázatot jelentenek

A Google Earth térképprogram műholdképeket és néhány területről részletes 3d-s modelleket is tartalmaz. Annak ellenére, hogy a műholdképek csak rendszertelen időközönként frissülnek (éppen ezért a mozgó célpontokat lehetetlen ezzel a módszerrel megtalálni), néhány biztonságpolitikai szakértő szerint a könnyen hozzáférhető információk komoly kockázatot jelentenek.

Nem ez az első alkalom, hogy a Google-t azzal vádolják meg, hogy akaratlanul is elősegíti fegyveres csoportok vagy terrorista szervezetek akcióit. Januárban brit tisztviselők azt állították, hogy az al-Kaidával szimpatizáló lázadók a Google Earth segítségével mértek be célpontokat be a dél-iraki Bászra város körül található brit bázisokon.

A Google tud a problémáról

A Guardian megkereste a Google-t az al-Aksza harcosok állításai miatt, de a cégnél nem kommentálták a mostani esetet, viszont jelezték, hogy tisztában vannak a térképprogram használatából adódó problémákkal. "Odafigyeltünk azokra a felvetésekre, hogy a Google Earth új biztonsági kockázatokat teremt" - olvasható a kiadott közleményükben. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy a Google Earth-ön és a Google Maps-en kívül számos más forrásból is hozzáférhetőek nagyfelbontású műholdképek a világ minden országáról.

A vállalat nem erősítette meg a lap értesüléseit, miszerint megkeresték őket az izraeli kormány részéről, hogy tegyenek elérhetetlenné bizonyos képeket vagy területeket a Google Earth-ön belül. Annyit ugyanakkor elárultak, hogy nagyon fontosnak tartják a közbiztonság kérdését, ezért elismert biztonságpolitikai szakértőkkel működnek együtt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!