Valér
4 °C
8 °C

Phi Phi a kísértetek szigete

2005.01.09. 11:19
Alig néhányan mernek visszatérni a Thaiföldhöz tartozó Phi Phi szigetére. A helybeliek szerint a szigetet ellepték a cunamiban meghalt turisták szellemei.
A turisták hangja most is hallatszik a néhány hete még vidám turistaparadicsomként ismert, Thaiföldhöz tartozó parányi Phi Phi szigeten, csak most - legalábbis a helybéliek szerint - a holtak szelleme szól a másvilágról.

Külföldiek szellemei

"A múlt éjszaka is hallottam, amint egy vidám társaság szólít, és maguk közé hívnak egy italra. Aztán amint körülnéztem nem láttam senkit" - mondja Prajit Sumta ács, annak a maroknyi thaiföldinek egyike, akik még hajlandóak voltak a szigeten maradni. "Egy másik nap álmomban meglátogatott egy asszony, banktisztviselő volt a szigeten. Panaszkodott, hogy a holttestét még nem találták meg, és meg akarta mutatni nekem a helyét" - tette hozzá aggodalmaskodó hangon az ács.

Bár Prajit Sumta sem szereti éjszaka egyedül elhagyni a házát, ő még mindíg a bátrabbak közé tartozik. A korábban a szigeten élő, vagy ott dolgozó helyiek közül a legtöbben december 26. óta be sem akarják tenni a lábukat Phi Phire. "Mindenki elment, és nem úgy néz ki, hogy egyhamar vissza akarnának jönni" - mondta az egyik thai állatvédő egyesület munkatársa, aki a romok között élelem után kutató házi kedvencek - kutyák, macskák - felkutatására és befogására érkezett a szigetre.

A szigetet, ami egykor az északi télből, a forró nyári napsütésre, langyos hullámra vágyó, életörömtől, erőtől duzzadó, jómódú fiatal külföldi turisták mekkája volt, ma már csak a mentőcsapatok és a szellemek látogatják. Az aprócska, szinte teljesen lapos üdülőszigeten irtózatos volt a pusztítás, az épületek zömét teljesen letarolta a december 26-i, dél-ázsiai szökőár. Az elegáns, közvetlenül a tengerparton épült bungalókban olyan sok ember, köztük igen nagyszámú külföldi üdülő lelte halálát, amikor a mindent elnyelő áradat lecsapott a szigetecskére, hogy a mélyen vallásos helybéliek lelke nem tud megnyugodni tőle.

Félnek

Az a néhány ember, aki egyáltalán visszamerészkedik Phi Phire, meggyőződéssel vallja, hogy a holtak szellemei ott lebegnek a szigetecske fölött, és - különösen sötétedés után - felbukkanhatnak bárhol, hogy felelősségre vonják az élőket.

Ősi misztériumokhoz folyamodva próbálják kiengesztelni az elhaltak lelkeit. Temetetlen halottak után kutatva, varázsvesszőkkel pásztázzák végig az elhagyott tengerpartokat, és a luxusbungalók romjait, mások pedig a kísértetek iránti békés szándékaik kifejezéseként almával, mandarinnal és más gyümölcsökkel, valamint tömjénnel gazdagon megrakott, rögtönzött síremlékeket emelnek a most is szikrázóan fehér parti homokban. "Talán nem ér semmi baj, ha ez velem van" - mutat a nyakában amulettként viselt nagy Buddha figurára Vit Sokarat, aki két hete még az egyik népszerű helyi éjszakai mulató mixere volt.