Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Nem garantálja Bush látogatását az új nagykövet

2003.10.06. 17:13
Bár kinevezése is mutatja, hogy Bush elnök fontos szövetségesnek tartja Magyarországot, George Herbert Walker nem vállal garanciát egy elnöki látogatásra. Az új amerikai nagykövet Medgyessyről kedvező véleményeket hallott és "boldogtalan lenne" ha nem barátkozna össze Orbán Viktorral.
"Megtiszteltetésnek" tartja magyarországi nagyköveti megbízatását George Herbert Walker, az Egyesült Államok új budapesti nagykövete. Walker a múlt héten érkezett Budapestre, megbízólevelét hétfőn adta át Mádl Ferenc köztársasági elnöknek.

Fontos helyre jött

Walker, Bush elnök közeli rokonaként úgy véli, kinevezése is mutatja "milyen fontosak az Egyesült Államok számára a Magyarországgal való kapcsolatok". Mint mondta, "nem hinné", hogy az elnök olyan országba küldené követnek, "amelyet nem érez kiemelten fontosnak és jelentősnek, figyelemmel a szövetségesi kapcsolatokra is".

A rokoni kapcsolat ugyanakkor nem feltétlenül biztosíték egy magyarországi elnöki látogatásra. Bush nagyon elfoglalt, és számos meghívása van világszerte - mondta a nagykövet. Walker mindenesetre bízik abban, hogy nagyköveti missziója alatt sor kerülhet a látogatásra.

Jó szövetséges

"Magyarország jó szövetségese volt Amerikának az iraki háborúban. Hálásak vagyunk azért a segítségért és támogatásért, amelyet Magyarország nyújtott 300 nagyon jó képességű szakember Irakba küldésével, hogy a nemzetközi erők részeként közreműködjön az ottani stabilizációs és emberbaráti tevékenységben" - mondta el a nagykövet az MTI-nek adott interjújában.

A magyarországi vízumkiadás amerikai rendszeréről George Herbert Walker azt mondta, egyelőre nem kellően tájékozott a kérdésben, ugyanakkor megerősítette, amit Colin Powell amerikai külügyminiszter Kovács Lászlónak mondott Washingtonban: a vízumkiadást megpróbálják meggyorsítani és humánusabbá tenni.

Barátkozna Orbán Viktorral

A nagykövet nagyon kedvező véleményeket hallott Medgyessy Péterről, tetszik neki a miniszterelnök azon mondása, hogy több Európa nem jelenthet kevesebb Amerikát a transzatlanti kapcsolatokban. De szívesen találkozna Orbán Viktorral is. "Boldogtalan lennék, ha nem tudnék baráti kapcsolatokat kialakítani Orbán Viktorral. Tudom, hogy tehetséges vezető volt a múltban" - mondta.

Walker fő céljának a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok fellendítését tartja.