Piroska
3 °C
4 °C

A britek rendeznék Gibraltár státuszát

2002.03.20. 09:23
Nagy-Britannia kész megosztani a Gibraltár fölötti ellenőrzést Spanyolországgal - adta hírül a BBC brit kormányzati forrásokra hivatkozva.
A két ország nemrég kezdett újra tárgyalásokat a 30 000 lakosú brit kolónia státuszának rendezéséről, és e tárgyalások - amelyeket egyébként bojkottált a gibraltári kormány - úgy tűnik, eredményre vezetnek. A BBC szerint a tervezetet rövidesen nyilvánosságra hozzák.

Hétfőn a kolónia lakosságának csaknem háromnegyede (24 000 gibraltári!) tüntetett az ellen, hogy megváltoztatássak a brit fennhatóságú terület státuszát. Természetesen ez a gibraltári kormány álláspontja is: szerinte elfogadhatatlan a Britannia és Spanyolország közötti hatalommegosztás.

A BBC szerint a brit vezetés olyan megállapodást ajánl Gibraltárnak, amely alapján az ottaniak megtarthatnák sajátosan brit kultúrájukat, életvitelüket, nyelvüket, sőt még a jogrendszer is sértetlen maradna.

A helyieknek valószínűleg nincsen más választásuk, minthogy belemenjenek az alkuba, mivel Britannia megzsarolhatja a kolóniát: ha nem támogatja a spanyol-brit megállapodást, akkor Britannia sem támogatja a gibraltári érdekeket az Európai Unióban, márpedig az adóparadicsomként is ismert államocska könnyen elveszítheti gazdaságilag rendkívül jövedelmező előjogait, ha a britek kihátrálnak mögüle.

Nagy-Britannia épp EU-nyomásra igyekszik rendezni a földközi-tengeri földnyelv ellenőrzése feletti vitáját Spanyolországgal.

A stratégiai fontosságú földnyelvet 1704-ben foglalták el a britek, miután a spanyol örökösödési háborúban győzedelmeskedtek a spanyol flotta felett. Gibraltár brit fennhatóságát 1713-ban mondták ki. Spanyolország sosem ismerte el a brit fennhatóságot és több sikertelen kísérletet is tett a földnyelv visszaszerzésére, utoljára 1969-ben és 1985-ben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!