Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A britek rendeznék Gibraltár státuszát

2002.03.20. 09:23
Nagy-Britannia kész megosztani a Gibraltár fölötti ellenőrzést Spanyolországgal - adta hírül a BBC brit kormányzati forrásokra hivatkozva.
A két ország nemrég kezdett újra tárgyalásokat a 30 000 lakosú brit kolónia státuszának rendezéséről, és e tárgyalások - amelyeket egyébként bojkottált a gibraltári kormány - úgy tűnik, eredményre vezetnek. A BBC szerint a tervezetet rövidesen nyilvánosságra hozzák.

Hétfőn a kolónia lakosságának csaknem háromnegyede (24 000 gibraltári!) tüntetett az ellen, hogy megváltoztatássak a brit fennhatóságú terület státuszát. Természetesen ez a gibraltári kormány álláspontja is: szerinte elfogadhatatlan a Britannia és Spanyolország közötti hatalommegosztás.

A BBC szerint a brit vezetés olyan megállapodást ajánl Gibraltárnak, amely alapján az ottaniak megtarthatnák sajátosan brit kultúrájukat, életvitelüket, nyelvüket, sőt még a jogrendszer is sértetlen maradna.

A helyieknek valószínűleg nincsen más választásuk, minthogy belemenjenek az alkuba, mivel Britannia megzsarolhatja a kolóniát: ha nem támogatja a spanyol-brit megállapodást, akkor Britannia sem támogatja a gibraltári érdekeket az Európai Unióban, márpedig az adóparadicsomként is ismert államocska könnyen elveszítheti gazdaságilag rendkívül jövedelmező előjogait, ha a britek kihátrálnak mögüle.

Nagy-Britannia épp EU-nyomásra igyekszik rendezni a földközi-tengeri földnyelv ellenőrzése feletti vitáját Spanyolországgal.

A stratégiai fontosságú földnyelvet 1704-ben foglalták el a britek, miután a spanyol örökösödési háborúban győzedelmeskedtek a spanyol flotta felett. Gibraltár brit fennhatóságát 1713-ban mondták ki. Spanyolország sosem ismerte el a brit fennhatóságot és több sikertelen kísérletet is tett a földnyelv visszaszerzésére, utoljára 1969-ben és 1985-ben.