Mátyás
-6 °C
1 °C

A britek nem adják Gibraltárt

2003.06.08. 14:46
A szikla nem lesz spanyol-brit közös terület. A gibraltáriak ellene szavaztak, a britek szerint pedig sok fontosabb ügy van ennél.
A brit kormány elveti a Gibraltárról való megegyezés minden lehetőségét, állította vasárnapi számában az El País című napilap. A spanyol lap MacShane-nel, az európai ügyek brit államtitkárával készített interjút, a cikk bevezetőjében összefoglalta a kérdéskör előzményeit. Egyebek között emlékeztetett arra, hogy alig egy évvel ezelőtt Spanyolország is, Nagy-Britannia is azt állította, hogy hamarosan megállapodást írnak alá Gibraltár közös fennhatóság alá helyezéséről, de ettől július közepén visszaléptek.

Novemberben a gibraltáriak népszavazáson utasították el ezt a lehetőséget, és London szünetet javasolt a tárgyalásokban. Spanyolország továbbra is fenntartja, hogy a megbeszélés még tart. Peter Hain helyett, aki az akkori tárgyalásokon részt vett, most Denis MacShane lett a brit európai ügyi államtitkár, vagyis a Foreign Office gibraltári politikájának közvetlen felelőse. MacShane a lapnak kijelentette, hogy az akkori tárgyalás már a múlté, bármennyire is együttműködött az iraki háborúban José María Aznar spanyol és Tony Blair brit kormányfő.

Mellékes ügy

Arra a kérdésére, hogy kevéssé realistának tartja-e Ana Palacio spanyol külügyminiszter asszonynak azt a kijelentését, miszerint a kormány mindent meg fog tenni azért, hogy egy éven belül megállapodjon Londonnal Gibraltárról, MacShane így válaszolt: "Azt hiszem, Madridnak és Londonnak ennél fontosabb megtárgyalandó témái is vannak. Tiszteljük Madridot, és nyitottak vagyunk a párbeszédre, de kétlem, hogy jelenleg komolyan azt lehetne remélni, hogy a gibraltári kérdés pozitív eredmények ígéretével megint a tárgyalóasztalra kerülhet.

A nyilatkozó kijelentette, hogy a brit kormány semmiképpen sem támogatna egy olyan megoldást, amelybe a gibraltáriak nem egyeznének bele. Az elmúlt évet abból a szempontból sikeresnek nevezte, hogy az érintettek egyeztették álláspontjaikat, de hozzátette: "Ma már nem a XVIII. vagy a XIX. században élünk, amikor a diplomaták aláírták a megállapodásokat, az állampolgárok pedig engedelmeskedni kényszerültek nekik."