Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Gibraltár elutasította a spanyol fennhatóságot

2002.11.08. 07:11
Gibraltár lakói elsöprő többséggel utasították el a félsziget feletti részleges spanyol szuverenitás tervét. A spanyol fennhatóságot csupán 187 választópolgár támogatta. Ugyan a szavazást a brit és a spanyol kormány sem ismeri el, mégis figyelmeztető jel lehet a tárgyalópartnereknek. Nagy-Britannia ugyanis a helyiek beleegyezése nélkül nem dönt a kolónia sorsáról.
A Nagy-Britanniához tartozás mellett döntött Gibraltár lakossága, a csütörtöki népszavazáson 98,87 százalékuk vetette el a félsziget feletti szuverenitást Spanyolországgal megosztani szándékozó tervet. A javaslatot csupán 187 gibraltári támogatta. Bár a brit kormány korábban ígéretet tett arra, hogy a helyiek beleegyezése nélkül nem dönt a kolónia sorsáról, a most lezajlott népszavazást nem ismeri el.

Nem meglepő

"Nem lepett meg a népszavazás eredménye" - jelentette ki Denis MacShane, a brit külügyminisztérium Európa-ügyi államtitkára. Véleménye szerint Gibraltár nem rendelkezhet "stabil jövővel" mindaddig, amíg Spanyolországgal komoly viták folynak, és fontos kérdések megoldatlanok maradnak. továbbra is úgy gondolják, hogy Gibraltár lakosságának egyetértése nélkül nem lehet és lesz változás a terület státusában - tette hozzá.

London és Madrid jelenleg nem is tárgyal a szuverenitás megváltoztatására irányuló javaslatról. Peter Caruana gibraltári kormányfő azután döntött a népszavazás kiírásáról, hogy Jack Straw külügyminiszter júliusban bejelentette: a brit kormány elvileg támogatja a szuverenitás megosztására vonatkozó javaslatot.

Tárgyalás a rendezésről

A spanyol és a brit kormány 1984-ben kezdett tárgyalássorozatot a Spanyolország legdélibb csücskén fekvő sziklaszirt sorsáról. 1997-ben megszakadtak, majd 2001 nyarán újraindultak a tárgyalások, amelyekről azonban Gibraltár távol maradt, mivel önálló résztvevő helyett csupán a brit delegáció tagjaként hívták meg. A Peter Caruana vezette gibraltári kormány a lakossághoz hasonlóan ellenzi a félsziget feletti közös, brit-spanyol szuverenitást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!