Gyula
8 °C
21 °C

Rekordgyorsasággal halad II. János Pál boldoggá avatása

2007.03.27. 18:36
A római egyházmegyei bíróság rekordgyorsasággal zárta le a II. János Pál pápa boldoggá avatásához szükséges vizsgálatot, az ügyirat további sorsáról immár a Vatikán dönt - közölte kedden újságírókkal Mauro Parmeggiani, a római egyházmegye főtitkára.

Az "Őszentsége II. János Pál, Isten szolgája erényeit és hírnevét" összeállító ügyiratot pontosan két évvel a pápa halála után, április 2-án a Lateráni Szent János bazilikában írják alá ünnepélyes szertartás keretében, amelyen jelen lesz Lech Kazynski lengyel államfő is. A vastag dosszié, amely többek között a néhai katolikus egyházfő összes írását, számos "tanúságtételt életszentségéről" és legalább egy, II. János Pálnak tulajdonított csoda "bizonyítékait" tartalmazza, ezután a szentek ügyeivel foglalkozó kongregáció, majd XVI. Benedek pápa elé kerül.

Santo subito

A gyorsaság, amellyel a szentté avatásnak ez az első szakasza lezajlott, évszázadok óta példa nélkül áll az egyház történelmében. Az eddig leggyorsabb eljárás Teréz anya esetében történt, akit hat évvel a halála után, 2003-ban avatták boldoggá. Az első szakasz rendkívüli gyorsasággal történt lezárása megfelel a több millió hívő és a bíborosok általános kérésének - közölte Mauro Parmeggiani, aki emlékeztetett arra, hogy a "santo subito" (azonnal szent) kívánság hangzott el a római Szent Péter téren II. János Pál halála után.

"A gyorsaság nem jelenti azt, hogy komolyság híján lenne (az eljárás)" - hangsúlyozta a főpap, hozzátéve, hogy az egyházmegyei bíróság és a posztulátor (a pápa dossziéjának összeállításáért felelő ügyvéd) a szabályokat szigorúan betartva járt el.

Mauro Parmeggiani elmondta, hogy a II. János Pál pápának tulajdonított csoda hitelesítése és dokumentálása is szerepel a dossziéban: egy Parkinson-kórban szenvedő francia apáca rejtélyes gyógyulásáról van szó, akinek személyazonosságát Róma püspökének kifejezett kérésére nem közölték. Az apáca azután gyógyult ki a betegségből, amelyben hajlott korában a pápa is szenvedett, hogy II. János Pálhoz imádkozott.