Edina
-12 °C
-3 °C

Kilenc ember megfulladt egy rendőrautóban Irakban

2005.07.11. 13:31
Holtan került elő hétfőn egy rendőrségi furgonból kilenc ember, akiket vasárnap délelőtt zártak be oda. A rendőrség őket és három túlélő társukat a lázadókkal való kapcsolattartással vádolta.

Kilenc őrizetes megfulladt Bagdadban, mert több mint tizennégy órán át tartották őket fogva a rekkenő hőségben egy rendőrségi furgonban, közölte hétfőn az iraki belügyminisztérium. Hétfő reggel kórházba szállítottak három másik gyanúsítottat, akik túlélték a többórás kínzatást. Az ügyben nyomozó hatóságok kihallgatják őket.

A férfiakat azzal a váddal vették őrizetbe, hogy kapcsolatban állnak a lázadókkal. Az őrizetbe vett férfiak közül tizenegyen kőművesek, akiknek egyik társát vasárnap egy rendőrök és felkelők közötti tűzpárbajban véletlenül eltalálták. Munkatársai azonnal kórházba szállították, de ott már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Ezután a rendőrség különleges egysége előállította a kőműveseket és egy másik férfit, aki a várandós feleségét kísérte a kórházba. A gyanúsítottakat elszállították a rendőrség elitegységeinek főhadiszállására, ahol megverték őket, majd egy furgonba zárták őket vasárnap délelőtt, és innen csak hétfő hajnalban "szabadulhattak". Bagdadban a hőmérséklet árnyékban meghaladja a 40 Celsius-fokot.

Az iraki rendőrséget gyakran vádolják a felkelőkkel való kapcsolattartással gyanúsított személyek bántalmazásával.