Szabadon engedték volna az öngyilkos guantánamóit

2006.06.12. 21:37
141 guantánamói fogoly szabadon engedésére készül az Egyesült Államok, állítja a vádemelés nélkül bebörtönzöttek egyik jogi képviselője. Mark Denbeaux szerint köztük volt a szombaton öngyilkosságot elkövetett rabok egyike is.

Már hivatalosan is ártatlannak és ártalmatlannak minősült a szombaton öngyilkosságot elkövető három guantánamói fogoly egyike, jelentette be az amerikai fogolytáborban vádemelés nélkül fogva tartottak jogi képviselője. Szombaton három guantánamói fogoly, a jemeni Ali Abdullah Ahmed, illetve a szaúdi Jaszar Talal az-Zahrani és Mani Saman Turki al-Habardi al-Utajbi követette el öngyilkosságot. Mark Denbeaux jogászprofesszor szerint al-Utajbi neve szerepelt azon a 141 foglyot felsoroló listán, akiket az amerikaiak már szabadon akartak bocsájtani.

Utajbi ugyanakkor erről még nem tudott, mivel az amerikaiak még nem döntötték el, hova toloncolják ki a férfit. Az előírásaik szerint pedig addig, amíg ez el nem dől, nem tájékoztatják a foglyokat a sorsukról.

Az öngyilkosságokban amúgy ez, a tájékoztatás hiánya játszhatta a legnagyobb szerepet. "Ezeknek az embereknek [a foglyoknak] azt mondják, hogy ötven éves koruk előtt nem fognak kiszabadulni. Ügyvédet nem fogadhatnak, bíróság nem hallgatja meg őket, látszólag semmi reményük sincs a szabadulásra" - magyarázta a BBC-nek Denbeaux.

Guantánamón körülbelül 460 foglyot tartanak. A vádemelés, sőt hivatalos gyanú nélkül fogva tartottak már eddig is vagy tucatnyi öngyilkosságot kíséreltek meg, de most szombatig nem jártak sikerrel. Az amerikai kormányzat - mely hivatalosan még nem reagált arra, hogy valóban szabadon bocsátás várt volna a szombati áldozatok egyikére - hivatalos közleményében "remek PR-fogásnak" minősítette az öngyilkosságokat.

Az Egyesült Államok azt sem kommentálta, hogy valóban 141 fogoly - azaz a fogva tartottak egy jelentős hányadának - szabadon bocsátására készülnek.

Az AI vizsgálatot követel (MTI)

A guantánamói amerikai börtöntáborban történt öngyilkosságok teljesen független, civilek által vezetett kivizsgálását követelte hétfőn Londonban kiadott nyilatkozatában az Amnesty International. A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének hétfő esti londoni közleménye szerint "csak idő kérdése volt e tragédia bekövetkezte". Különösen az amerikai kormány és a hadsereg magas rangú illetékeseinek nyilatkozatai után tűnik "abszolút sürgetőnek" a teljes körű, független vizsgálat, mivel ezek a kijelentések alkalmasak a haditengerészeti bűnügyi nyomozó hatóság vizsgálatának aláásására, áll az AI közleményében.

Az Amnesty International szerint Colleen Graffynek, az amerikai külügyminisztérium közkapcsolatokért felelős helyettes államtitkárának azon kijelentése, miszerint a három guantánamói fogoly közös öngyilkossága "figyelemfelkeltő célú, jó PR-húzás volt", az emberi élettel szembeni "vérfagyasztó közönyről" tanúskodik. A szervezet szerint ugyancsak "mélységesen aggályos" és "teljesen elfogadhatatlan" a börtöntábor parancsnokának, Harry Harris ellentengernagynak az a kijelentése, hogy a foglyok öngyilkosságát nem az elkeseredés, hanem az Egyesült Államok elleni "aszimmetrikus hadviselés" motiválta.

Az AI szerint George Bush amerikai elnöknek hatalmában áll, hogy haladéktalanul véget vessen a guantánamói tábor jelentette "emberi jogi botránynak". A szervezet a közleményben megismételte felhívását a tábor bezárására, mégpedig anélkül, hogy az "ott honos törvénytelenséget áthelyeznék máshova".

Azoknak az őrizeteseknek, akiket szabadon engednek, de akik nem térhetnek vissza hazájukba a súlyos emberi jogi visszaélések kockázata miatt, az Egyesült Államoknak védelmet kell felajánlania, és szükség esetén ebben más országoknak is segíteniük kell, áll a közleményben. Az AI már a múlt hónap végén kiadott idei éves világjelentésében azt írta, hogy értesülései szerint Guantánamón, ahol 35 országból mintegy ötszáz foglyot őriznek, több tucatnyian éhségsztrájkba kezdtek a durva bánásmód, illetve a jogi eljárás elmaradása miatt. A májusi világjelentés szerint az éhségsztrájkolók közül néhány állítólag már akkor súlyos beteg volt.  • Bérelnék
  • Bankszámla