Natália
1 °C
7 °C

Szabadon engedik a tévedésből fogva tartott 'ellenséges harcost'

2004.09.09. 11:06
Közel három év után az Egyesült Államok védelmi minisztériuma elismerte, hogy tévedésből tartott fogva egy férfit Guantanamón. Az amerikaiak hivatalos vád és jogi védelem nélkül tartanak fogva közel hatszáz, a hadifogolystátustól megfosztott "ellenséges harcost".
Tévesen tartottak "ellenséges harcosnak" egy Guantanamón fogva tartott külföldit, ismerte el az amerikai védelmi minisztérium. A Pentagon a kubai katonai bázison közel hatszáz embert tart fogva "ellenséges harcos" címszóval, hivatalos vád és jogi képviselet nélkül.

Jogvédő szervezetek hosszú ideje bírálják a jogi fekete lyuknak tartott amerikai gyakorlatot. A Pentagon döntésével most elismerte a tévedés lehetőségét, jelentette a Reuters.

Tanúk nélkül is felmentették

A férfi státusának felülbírálásáról és szabadon bocsátásáról beszámoló Godon England, a minisztérium haditengerészetért felelős államtitkára nem közölte a döntés jogi hátterét. A 2002. májusa óta fogva tartott férfi guantanamói meghallgatásán nem szólított tanúkat maga mellett, és jogi képviselője sem volt. Felmentése után a hadsereg kiadatási őrizetbe helyezte, ahonnan - meg nem nevezett - származási országába deportálják.

England sajtótájékoztatóján nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy a felmentett férfi tévedésből bebörtönzött ártatlan gyanúsított volt-e. "Sok gonosz embert tartunk fogva Gitmón", válaszolta inkább, a bázisra csak katonai becenevén utalva. Mint mondta, "senkit nem akarunk fogva tartani, akit nem kéne fogva tartanunk". A szabadon engedésnek azonban vannak kockázatai, a korábban szabadultak némelyike például újra csatlakozott az amerikai haderő elleni harchoz.

Bizonyíték híján

A Pentagon további huszonkilenc bebörtönzött ügyében indított vizsgálatot, őket azonban továbbra is ellenséges harcosnak tartják. A védelmi minisztérium azután döntött a foglyok meghallgatásáról, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága júniusban úgy ítélkezett, hogy a guantanamói foglyok amerikai bíróságokon kérhetnek jogorvoslatot.

A hadifogoly státustól megfosztott, ellenséges harcosként fogva tartott gyanúsítottak közül az Egyesült Államok az elmúlt közel három évben 156 főt adott ki szülőhazájának, azzal a feltétellel, hogy a helyi hatóságok továbbra is őrizetben tartják őket. Ez nem minden esetben valósult meg, Nagy-Britannia például bizonyítékok híján szabadon engedte azt a négy brit állampolgárt, akik a nyár elején szabadultak Guantanamóról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?