Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Szabadon engedik a tévedésből fogva tartott 'ellenséges harcost'

2004.09.09. 11:06
Közel három év után az Egyesült Államok védelmi minisztériuma elismerte, hogy tévedésből tartott fogva egy férfit Guantanamón. Az amerikaiak hivatalos vád és jogi védelem nélkül tartanak fogva közel hatszáz, a hadifogolystátustól megfosztott "ellenséges harcost".
Tévesen tartottak "ellenséges harcosnak" egy Guantanamón fogva tartott külföldit, ismerte el az amerikai védelmi minisztérium. A Pentagon a kubai katonai bázison közel hatszáz embert tart fogva "ellenséges harcos" címszóval, hivatalos vád és jogi képviselet nélkül.

Jogvédő szervezetek hosszú ideje bírálják a jogi fekete lyuknak tartott amerikai gyakorlatot. A Pentagon döntésével most elismerte a tévedés lehetőségét, jelentette a Reuters.

Tanúk nélkül is felmentették

A férfi státusának felülbírálásáról és szabadon bocsátásáról beszámoló Godon England, a minisztérium haditengerészetért felelős államtitkára nem közölte a döntés jogi hátterét. A 2002. májusa óta fogva tartott férfi guantanamói meghallgatásán nem szólított tanúkat maga mellett, és jogi képviselője sem volt. Felmentése után a hadsereg kiadatási őrizetbe helyezte, ahonnan - meg nem nevezett - származási országába deportálják.

England sajtótájékoztatóján nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy a felmentett férfi tévedésből bebörtönzött ártatlan gyanúsított volt-e. "Sok gonosz embert tartunk fogva Gitmón", válaszolta inkább, a bázisra csak katonai becenevén utalva. Mint mondta, "senkit nem akarunk fogva tartani, akit nem kéne fogva tartanunk". A szabadon engedésnek azonban vannak kockázatai, a korábban szabadultak némelyike például újra csatlakozott az amerikai haderő elleni harchoz.

Bizonyíték híján

A Pentagon további huszonkilenc bebörtönzött ügyében indított vizsgálatot, őket azonban továbbra is ellenséges harcosnak tartják. A védelmi minisztérium azután döntött a foglyok meghallgatásáról, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága júniusban úgy ítélkezett, hogy a guantanamói foglyok amerikai bíróságokon kérhetnek jogorvoslatot.

A hadifogoly státustól megfosztott, ellenséges harcosként fogva tartott gyanúsítottak közül az Egyesült Államok az elmúlt közel három évben 156 főt adott ki szülőhazájának, azzal a feltétellel, hogy a helyi hatóságok továbbra is őrizetben tartják őket. Ez nem minden esetben valósult meg, Nagy-Britannia például bizonyítékok híján szabadon engedte azt a négy brit állampolgárt, akik a nyár elején szabadultak Guantanamóról.  • Vennék
  • Hírek