Éhségsztrájk-offenzíva Guantánamón

2006.05.30. 11:09
A börtönőrök és a foglyok múlt heti összecsapása után most éhségsztrájk borzolja a kedélyeket Guantánamón. A jogvédők szerint a foglyok reménytelen helyzete, a börtönparancsnokság szerint az első törvényszéki tárgyalások miatt megnőtt médiafigyelem a tiltakozás oka.

Immár 75 guantánamói fogoly folytat éhségsztrájkot, jelentette be Robert Durand százados, az al-Kaidához és a tálib mozgalomhoz fűződő kapcsolataik miatt bebörtönzötteket őrző katonai fegyintézet parancsnoka. "Az éhségsztrájk része az al-Kaida taktikájának, melynek célja, hogy szimpátiát keltsenek és nyomást gyakoroljanak szabadon bocsátásuk érdekében, hogy aztán visszatérhessenek a harcmezőre" - nyilatkozta az AP-nek.

A börtönparancsnokság szerint a foglyok azért most kezdtek éhségsztrájkba, hogy így kihasználhassák a júniusban esedékes katonai törvényszéki tárgyalásokra érkező tudósítók biztosította médianyilvánosságot.

Gyanú nélkül

Guantánamón jelenleg mintegy 460 embert tartanak fogva, bírói ítélet és hivatalos vádemelés nélkül. Mindössze tíz fogoly ellen indult bírósági eljárás, az amerikai szövetségi bíróságok joghatóságán kívül felállított katonai törvényszékek tárgyalása júniusban kezdődik meg. A többi fogoly nagy része már 4-5 éve Guantánamón van, és mivel még hivatalos meggyanúsításuk sem történt meg, így sejtelmük sem lehet róla, meddig lesznek még a kubai börtön foglyai.

"Azért eszkalálódik a helyzet, mert a fogva tartottak egyre elkeseredettebbekké válnak" - vélekedett az AP-nek Bill Goodman, a New York-i Alkotmányos Jogok Központja jogvédő szervezet jogi igazgatója. "Ezek az emberek csak tisztességes bírósági tárgyalást akarnak. Ha bűnösök, ítéljék el őket, ha viszont ártatlanok, engedjék szabadon" - nyilatkozta Zachary Katznelson, a 36 guantánamói fogoly jogi képviseletét vállaló Reprive brit emberjogi csoport ügyvédje.

Folyamatos éhezés

Guantánamót a nemzetközi emberi jogi szervezetek évek óta folyamatosan támadják, mivel az amerikai hatóságok vádemelés nélkül tartanak fogva terroristagyanús személyeket, akik közül sokakat titokban hurcoltak el otthonaikból. A szigorú börtönviszonyokat is sok bírálat érte. A börtönben rendszeresek az éhségsztrájkok, legutóbb tavaly nyáron kezdődött mozgalom, melynek csúcsán 131 fogoly éhezett.

Közülük hárman tartottak ki a mostani sztrájkig, ami a foglyok és a börtönőrök múlt heti összecsapása után indult. Akkor egy fogoly öngyilkosságot színlelt, majd társai a segítségére siető őrökre támadtak. Az összecsapásban hat fogoly sérült meg. Az azóta folyó éhségsztrájkról csak a börtönigazgatóság tud adatokat közölni, a foglyok jogi képviselői még nem beszélhettek ügyfeleikkel, így nem is sejtik, kik az érintettek.

Az ügyvédek panaszai szerint védenceiket brutális módszerekkel kényszertáplálják, például székbe kötözik őket. A börtönparancsnokság szerint csak a civil amerikai börötönökben is bevett gyakorlatot folytatják, és mindössze négy foglyot - köztük a tavaly óta éhségsztrájkoló hármakat - kényszertáplálnak.  • Tippek
  • Hírek