Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

New York: folytatódó mentés, adománygyűjtő csalók

2001.09.14. 16:45
New York polgármestere elmondta: a mentési munkálatok a rossz idő ellenére folytatódnak. Rudi Giuliani önmérsékletre és óvatosságra intette a médiát, és figyelmeztette az amerikaiakat az admánygyűjtésre hivatkozó csalókra.
- A mentés sokkal nehezebbé és veszélyesebbé vált az időjárás miatt, de nem hagyhatjuk abba - mondta a New York-i polgármester pénteki sajtótájékoztatóján. Eddig 10 400 tonna törmeléket távolítottak el. Giuliani utalt a kongresszus által jóváhagyott 20 milliárdos segélyre is, amelynek nagy részét New York kapja.

A polgármester önmérsékletre intette a sajtót. Elsősorban a hamis reménykeltést nevezte érzelmileg és politikailag károsnak; utalva egy tegnapi tudósításra, amely több elszigetelt túlélőről adott hírt. Mint kiderült, a hír nem volt igaz. Giuliani kérte a média képviselőit, ellenőrizzék értesüléseiket, mielőtt azokat közreadnák.

New Yorkban - a lezárt területek kivételével - pénteken már kinyitottak az iskolák. Hétfőn már üzemelni fog a Staten-sziget közlekedését biztosító komp is.

Rudi Giuliani felhívta a figyelmet arra, hogy egyes személyek és cégek adománygyűjtés címén próbálnak csalásokat elkövetni. Leszögezte, hogy számos cég ajánlott fel segítséget, de semmilyen alapítványnak vagy vállalatnak nincs joga adományokat kérni. - Kérem, jelentsék az ehhez hasonló eseteket, hogy példát statuálhassunk - mondta New York polgármestere.