Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Elnök lenne a volt New York-i polgármester

2006.11.14. 08:42
Korán megindította elnöki kampányát Rudy Giuliani. A szeptember 11-én világhírűvé lett New York-i polgármester republikánusnak túl liberális, így nem számít igazán esélyesnek.

Megtette az első lépéseket a republikánus elnökjelöltség elnyeréséhez Rudy Giuliani, New York volt polgármestere, jelentette a BBC. A 2008-as választásokon az alkotmányos korlátok miatt George W. Bush már nem indulhat újra, ezért nagy helyezkedés várható a republikánus pártban.

A BBC jelentése szerint Giuliani, aki 2001. szeptember 11-én vált országosan is elismert politikussá, "felderítő bizottságot" hozott létre, ez pedig az első lépés az elnökjelöltség megszerzéséhez.

Giuliani ugyan népszerű politikus, de a republikánus fősodortól kissé balra áll. Például nem pártolja a szabad fegyvertartást, ugyanakkor nem ellenzi az egyneműek polgári házasságát és az abortuszt. Mérsékeltként tehát nem igazán számíthat Bush hagyományos törzsszavazóira. Esélye tehát akkor lehetne, ha a demokraták szélsőséges jelöltet állítanának.


Rudy Giuliani

Ráadásul Giulianinak komoly versenytársai is lehetnek. Pillanatnyilag John McCain a nagy republikánus reménység, de az önfejű politikusnak szintén szűkös a hátországa a pártban, hiszen ő is liberálisabb a fősodornál. Esélyes jelöltként tartják számon Mitt Romney massachusettsi kormányzót is. Romney egyáltalán nem liberális, viszont mormon hívőként szintén nem tartják favoritnak az elemzők.

Mivel a 2008-as választás még messze van, az igazi favoritok valószínűleg csak jövőre jelzik indulási szándékukat. Bush stábjából még nem szivárgott ki, kit támogathatnak, de elemzői körökben nem tartják kizártnak Condoleezza Rice külügyminiszter indítását sem. Rice egyelőre visszautasította, hogy pályázna az elnökségre.