Mátyás
-6 °C
1 °C

Az amerikaiak szerint erős a magyar demokrácia

2006.10.13. 11:26
Washingtonnak is nehéz, hogy a jó kapcsolatok ellenére biztonsági okokból továbbra is vízumkötelezettség terheli a magyarokat, mondta Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter Göncz Kingának. Steve Hadley nemzetbiztonsági tanácsadó szerint a magyarországi zűrös események elég rövid ideig tartottak ahhoz, ne rombolják le a stabil demokráciáról már kialakult képet.

Az Egyesült Államok bízik a magyar demokráciában és a gazdaság erejében, abban, hogy Magyarország végig tudja vinni a reformokat, mondta Göncz Kinga külügyminiszter, miután csütörtökön Washingtonban találkozott Condoleezza Rice külügyminiszterrel és Steve Hadley nemzetbiztonsági tanácsadóval.


Göncz és Rice Washingtonban

Göncz Kinga tájékoztatása szerint a tárgyalásokon az is elhangzott, hogy "egy erős vezetőre van szükség, aki ezeket a reformokat keresztül tudja vinni". Ha ezek a lépések eleinte nem is népszerűek és nem feltétlenül jelentenek azonnali segítséget, az emberek előbb-utóbb belátják, az országnak hosszabb távon szüksége van erre.

Nem aktuális a vízummentesség

Göncz Kinga a megbeszéléseken a vízumkötelezettség eltörlésének kérdését is felvetette. "Sok minden történt" ez ügyben, mondta, ugyanakkor egyelőre nincs szó vízummentességről, csak könnyítésekről. "Az egésznek a szigorúsága azért sokat enyhült" - fogalmazott. Tárgyalópartnereinek kifejtette, hogy a kérdésnek önmagán túlmutató jelentősége van, arról is szól, hogy "mennyire érkeztünk meg a világnak ebbe a felébe". Mint azt Göncz Kinga elmondta, az amerikai külügyminiszter az eszmecserén kifejtette, hogy Amerika számára a vízummentesség megadása elsősorban biztonsági kérdés. Condoleeza Rice szerint Washington számára is nehéz, hogy olyan országokkal, köztük Lengyelországgal és Magyarországgal szemben áll fenn a vízumkötelezettség, amelyekkel nagyon jó kapcsolatokat ápol.

A demokratikus átalakulás fázisai

A magyar külügyminiszter hosszabban beszélgetett Steve Hadley-vel a magyarországi helyzetről. Egyetértettek abban, hogy a demokratikus átalakulás Közép-Európában nem történhet meg egyik pillanatról a másikra, van, amin gyorsabban, van, amin lassabban lehet változtatni. Idő kell ahhoz, hogy az emberek gondolkodása átalakuljon, és "sajátjuknak érezzenek egyfajta személyes felelősségvállalást". Kitértek arra is, a magyarországi zűrös események elég rövid ideig tartottak ahhoz, hogy átrajzolják az országról kialakított képet. Hadley hangsúlyozta, a magyar demokrácia elég erős ahhoz, hogy túljusson a nehézségeken.

Teszünk a biztonságért

Göncz Kinga beszámolt arról is, hogy az amerikai fél nagyra értékelte a magyar szerepvállalást az afganisztáni újjáépítésben. Washington fontosnak tartja, hogy Magyarország belátja, a saját biztonságát nemcsak határain belül tudja biztosítani, hanem szükség van globális szerepvállalásra is. Az amerikai kormány üdvözli, hogy az ország "nemcsak fogyasztója a biztonságnak, hanem tesz is érte".

A magyar diplomácia vezetője háromnapos hivatalos látogatása végén, pénteken a floridai Miamiban részt vesz a kubai átmenetről rendezendő konferencián. Göncz Kinga a meghívás magyarázatául elmondta, az amerikaiak szerint a magyarországi tárgyalásos rendszerváltás modellül szolgálhat Kuba számára, ha a kubaiak úgy döntenek, hogy változást szeretnének.