Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kizárták az egyetemről a holokauszttagadó professzort

2005.03.05. 16:10
Boszorkányüldözést emleget Bruno Gollnisch, a lyoni egyetem vállaltan szélsőjobboldali jogászprofesszora. Gollnisch tavaly novemberben kétségbe vonta a holokauszt áldozatainak a számát és a gázkamrák létét. Az oktatási intézmény öt évre felfüggesztette professzorát.

Öt évre felfüggesztette professzori állásából Bruno Gollnisch francia európai parlamenti képviselőt a lyoni Jean Moulin Egyetem. A francia Nemzeti Front (FN) színeiben politizáló profeszor az FN egy tavaly októberi rendezvényén túlzónak nevezte a holokauszt áldozataira vonatkozó számadatokat, és kétségbe vonta a gázkamrák létezését.

Undorító, felháborító, sokkoló

Mint mondta, nem vonja kétségbe a deportálásokat, sem az áldozatok nagy számát, de vitát kell indítani a gázkamrák létéről. Az egyetem vezetése pénteken úgy döntött, nem tűri meg a holokauszttagadó profeszort az oktatói karban.

Gollnisch megjegyzései nagy felzúdulást keltettek zsidó és rasszizmusellenes csoportok körében. Kijelentéseit a leghatározottabban elítélte Joseph Borrell, az Európai Parlament elnöke is, "undorítónak, felháborítónak és sokkolónak" nevezve Gollnisch szavait.

A francia professzor most azt állítja, hogy boszorkányüldözés áldozatává vált, és bírálta a lyoni egyetemet azért, mert "engedett a külső nyomásnak". Gollnisch jogot és japán nyelvet oktatott az egyetemen.

Korábban is tagadtak

Nem ez volt az első eset, hogy a Nemzeti Front soraiból kétségbe vonták a II. világháborús népirtásokat. A párt vezetőjét, Le Pent 1987-ben el is ítélték azért, mert kijelentette: a gázkamrák csupán a II. világháború "részletkérdései" voltak. Az FN 1972-ben alakult több kis szélsőjobboldali csoportból és olyan személyekből, akik között többen hírhedt náci kollaboránsok voltak.