Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Hatszázezer dollárért vett magának brit parlamenti képviselőt Szaddám

2005.10.25. 14:05
Banki bizonylatokkal igazolhatóan 85 000 fontot kapott Szaddám Huszeintől George Galloway. A Munkáspártból kirúgott képviselő az Irakot sújtó szankciók feloldásáért és a háború ellen is síkra szállt.

Hazudott az amerikai kongresszus vizsgálóbizottságának George Galloway brit parlamenti képviselő, állítja az iraki olajkereskedelem részleteit vizsgáló testület elnöke, a republikánus Norm Coleman. A bizottság azt próbálja felderíteni, milyen külföldi politikusokat vásárolt meg magának Szaddám Huszein diktatúrája kedvezményes olajvásárlási utalványokkal.

Pénz a számlán

A bizottság vádjai szerint a Szaddám egyik legfőbb nagy-britanniai szövetségesének számító Galloway 23 000 000 hordó iraki olaj kedvezményes megvásárlására jogosító utalványt kapott, amit haszonnal adott el. Galloway idén május 17-i kongresszusi meghallgatásán hevesen tiltakozott a gyanúsítás ellen, egyben Bush iraki politikáját bírálva kiadás előtt álló könyvének reklámozására használta a ki a meghallgatást.

Galloway akkor diadalittasan távozott Washingtonból, ám a vizsgálóbizottság zárójelentésében már ismét bűnösként szerepel. "Megvan a füstölgő pisztoly" - nyilatkozta az Independentnek diadalittasan Coleman. Jelentése szerint Galloway hatszázezer dollárt (125,7 millió forntot) kapott Szaddám diktatúrájától, ebből 85 000 fontról (31,7 millió forintról) banki bizonylatot is találtak. A pénzt Amineh Abu-Zayyad, Galloway feleségének számlájára utalták. Abu-Zayyad és Galloway már külön élnek.

Az iraki vezetők Gallowayre vallottak

Coleman szerint a banki bizonylatokon kívül Tarik Aziz, Szaddám külügyminisztere és Taha Jaszin Ramadan, Irak volt elnöke is Gallowayre terhelő vallomást tett. Gallowayt ezzel összefüggésben hamis eskű, hamis tanúzás és a kongresszisi vizsgálat akadályozása miatt öt-öt év börtönre és tételenként 250 000 dollár (52,5 millió forint) pénzbírságra ítélhetik.

Galloway megint hevesen tiltakozott a vádak ellen. "Egy pennyt sem kerestem iraki olajügyletekkel. Ennek a vádnak már régen össze kellett volna omlania, erre most ötezer kilométer távolságból Coleman úr jó papagájként megint elismétli" - nyilatkozta az Independentnek.

Gallowayt a botrány kirobbanásakor kizárták a brit Munkáspártból. A glasgowi képviselő ekkor saját pártot alapított Respect néven és a parlamenti választásokon nyert is körzetében.