Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Közös EU-rohamrendőrség az anarchisták ellen?

2001.08.07. 16:29
Egyelőre nincsen egyetértés arról a német-olasz javaslatról, amely közös európai rohamrendőrséget hozna létre a nagy nemzetközi csúcstalálkozók biztosítására.
Belgium nincs elragadtatva attól a német-olasz elképzeléstől, amely szerint létre kellene hozni egy európai szintű rohamrendőrséget a globalizációellenes tüntetések féken tartására - tudósított az MTI. Az EU soros elnöki tisztét betöltő országnak szerint ennek számos akadálya van.

Göteborgi tüntetőket ítéltek el
Míg hétfőn "csak" két évi börtönbüntetésre ítéltek egy svéd fiatalembert, addig kedden egy másik göteborgi tüntetőt már négy évi börtönre ítélte egy svéd bíróság. Az indoklások szerint a fiatalok bűncselekményt követtek el azokban a zavargásokban, amelyeknek részvevői a júniusban lezajlott göteborgi európai uniós csúcstalálkozó ellen tiltakoztak. A göteborgi összecsapásokban egy ember meghalt, kilencven pedig megsérült.

A július 20-22. közti genovai G8-as csúcstalálkozót kísérő, a göteborginál is véresebb globalizációellenes megmozdulások német szereplői közül öten kedden feljelentették az olasz rendőrséget. Az olasz városban őrizetbe vett, jelenleg a vogherai börtönben lévő fiatalok, négy diáklány és egy fiútársuk súlyos bántalmazás, kínzás és személyes szabadság indokolatlan korlátozása miatt perlik az itáliai hatóságokat.

(mti)

Az eredeti elképzelés azután született meg, hogy eredménytelen egyeztetést tartottak az unió belügyminiszterei a véres genovai G8-csúcs után. A politikus csak abban tudtak megegyezni, hogy szorosabb együttműködésre van szükség az egyes tagállamok rendőrségei közt, hogy a jövőben megakadályozzák a nagy nemzetközi csúcstalálkozókon a rendbontást.

Az egyes államok dolga a rendvédelem

A közrend fenntartása alapvetően az egyes államok hatásköre az EU-n belül, mutattak rá ma Brüsszelben. Az egyesített rohamrendőrség létrehozásához pedig egyéb rendvédelemmel kapcsolatos jogharmonizációt végre kellene hajtani, amihez aligha volna meg a politikai konszenzus. Ennek ellenére belga tisztviselők nem tartják kizártnak, hogy az év második felében Belgiumban esedékes EU-csúcson több tagország rendőrsége is összefog a rend biztosítására.

"Az elnyomó rendszer újabb húzása"

"Ez felháborító" - reagált tömören Ferjentsik Viola, a Rügyecskék Alapítvány munkatársa, aki már maga is megjárt pár tüntetést, sőt Prágában még lakat alá is került. Viola szerint a lépés nem más, mint tünetkezelés, "az elnyomó rendszer újabb húzása", amelynek célja nyilvánvalóan nem a randalírozó elemek fékentartása, hanem az emberek szabad véleménynyilvánítási jogának korlátozása. "Ahelyett, hogy a gyökerét kutatnák a dolognak..." - legyint még az aktivista, a tüntetésekre utalva.

G8: Halálosan megfenyegették az olasz rendőrfőnököt
Halálosan megfenyegette az olasz rendőrség első emberét a Vörös Brigádok szélsőbaloldali szervezet - tájékoztatott kedden a csendőrség. "De Gennaro, halott vagy" - áll azokon a röplapokon, amelyekből egy adagot Róma északi részében, egy metróállomás közelében találtak járókelők. Az ügyben a tartományi csendőrség kezdte meg a vizsgálatot. "A megölt társakért nem elég a gyász, mindannyian sírni fogtok" - fenyegetnek a röplap szerzői a genovai nyolcas csúcsra utalva, amelynek idején globalizációellenes tüntetők és rendőrök heves összecsapásokban mérték össze erejüket, s egy tüntetőt agyonlőttek. Gianni de Gennaro rendőrfőnök azóta is a támadások kereszttüzében áll a tüntetések túlságosan erőszakos leverése miatt.