Ágnes
-5 °C
2 °C

Lassul a globalizáció

2002.01.10. 14:38
Írország a leginkább globalizált ország a világon, majd Svájc és Szingapúr (2000 legglobalizáltabb országa) következik a ranglistán. Míg 2000-ben Magyarország a 17. volt ezen a sorban, 2001-ben már nincs az első húsz között. A Foreign Policy magazin és az A.T. Kearney konzultációs cég másodszorra készíti el a rangsort - szakértőik szerint a globalizációs folyamat a terrortámadásoktól függetlenül lassult.
A listán az Amerikai Egyesült Államok csupán a tizenkettedik helyet, Nagy-Britannia pedig a tizedik helyet foglalja el. Az első tíz között Hollandia, Svédország, Finnország, Dánia és Ausztria, a következő tízben Franciaország, Németország, Portugália és Spanyolország szerepel.

A lista végén Peru és Irán

Az első húsz
1.Írország
2.Svájc
3.Szingapúr
4.Hollandia
5.Svédország
6.Finnország
7.Kanada
8.Dánia
9.Ausztria
10.Nagy-Britannia
11.Norvégia
12.Amerikai Egyesült Államok
13.Franciaország
14.Németország
15.Portugália
16.Csehország
17.Spanyolország
18.Izrael
19.Új-Zéland
20.Malajzia
A lista végén kullog Irán és Peru, Argentína, Mexikó, Dél-Afrika, Törökország, Pakisztán, Kína, India és Brazília az utolsó húsz között van. Japán a harmincnyolcadik, és Oroszország a harminckilencedik. Magyarország a múlt évi listában a tizenhetedik volt, az idei listában már nem szerepel az első húsz között.

A kutatók Írország vezető helyét azzal magyarázzák, hogy a kedvező adótörvények miatt az országban megnőtt a külföldi befektetések száma (pl. Microsoft, Intel, Gateway.) A tanulmányban megjegyzik, hogy a lista az IT-ipar virágzásakor és a szeptember 11-i támadások előtt készült

Lassult a globalizáció

A kutatók egyébként azt a következtetést vonták le, hogy a 2001-es évben lassult a világ globalizációja. A lassulás okait főleg a gazdasági növekedés csökkenésében látják. A szeptember 11-i terrortámadások ezt a trendet csak erősítették - hogy milyen mértékben, az a következő évi tanulmányból derülhet ki.

A globalizációs index kiszámításának szempontjai

A Foreign Policy magazin és az A.T. Kearney konzultációs cég listáján hatvankét ország szerepel. A globalizációs indexet először 2000-ben állították össze a kutatók.

A tanulmány négy szempontot vesz figyelembe a globalizációs index számításakor: gazdasági integráció, személyes kapcsolat, technológia és politikai elkötelezettség. A gazdasági integrációnál többek között a kereskedelmet, a külföldi befektetések dinamikáját, a belföldi és nemzetközi árakat figyelik. A személyes kapcsolat intenzitása a nemzetközi utazások és turizmus, a nemzetközi telefonhívások és a határon keresztüli cserék változásától függ.

A technológiánál elsősorban az internet fejlődését, a felhasználók növekedését figyelik. A politikai elkötelezettség a kutatók szerint abban mérhető, hogy az adott ország hány nemzetközi szervezetnek tagja, hány ENSZ missziókban vesz részt, illetve hány ország képviselteti magát az adott államban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!