Salamon
-1 °C
13 °C

Lassul a globalizáció

2002.01.10. 14:38
Írország a leginkább globalizált ország a világon, majd Svájc és Szingapúr (2000 legglobalizáltabb országa) következik a ranglistán. Míg 2000-ben Magyarország a 17. volt ezen a sorban, 2001-ben már nincs az első húsz között. A Foreign Policy magazin és az A.T. Kearney konzultációs cég másodszorra készíti el a rangsort - szakértőik szerint a globalizációs folyamat a terrortámadásoktól függetlenül lassult.
A listán az Amerikai Egyesült Államok csupán a tizenkettedik helyet, Nagy-Britannia pedig a tizedik helyet foglalja el. Az első tíz között Hollandia, Svédország, Finnország, Dánia és Ausztria, a következő tízben Franciaország, Németország, Portugália és Spanyolország szerepel.

A lista végén Peru és Irán

Az első húsz
1.Írország
2.Svájc
3.Szingapúr
4.Hollandia
5.Svédország
6.Finnország
7.Kanada
8.Dánia
9.Ausztria
10.Nagy-Britannia
11.Norvégia
12.Amerikai Egyesült Államok
13.Franciaország
14.Németország
15.Portugália
16.Csehország
17.Spanyolország
18.Izrael
19.Új-Zéland
20.Malajzia
A lista végén kullog Irán és Peru, Argentína, Mexikó, Dél-Afrika, Törökország, Pakisztán, Kína, India és Brazília az utolsó húsz között van. Japán a harmincnyolcadik, és Oroszország a harminckilencedik. Magyarország a múlt évi listában a tizenhetedik volt, az idei listában már nem szerepel az első húsz között.

A kutatók Írország vezető helyét azzal magyarázzák, hogy a kedvező adótörvények miatt az országban megnőtt a külföldi befektetések száma (pl. Microsoft, Intel, Gateway.) A tanulmányban megjegyzik, hogy a lista az IT-ipar virágzásakor és a szeptember 11-i támadások előtt készült

Lassult a globalizáció

A kutatók egyébként azt a következtetést vonták le, hogy a 2001-es évben lassult a világ globalizációja. A lassulás okait főleg a gazdasági növekedés csökkenésében látják. A szeptember 11-i terrortámadások ezt a trendet csak erősítették - hogy milyen mértékben, az a következő évi tanulmányból derülhet ki.

A globalizációs index kiszámításának szempontjai

A Foreign Policy magazin és az A.T. Kearney konzultációs cég listáján hatvankét ország szerepel. A globalizációs indexet először 2000-ben állították össze a kutatók.

A tanulmány négy szempontot vesz figyelembe a globalizációs index számításakor: gazdasági integráció, személyes kapcsolat, technológia és politikai elkötelezettség. A gazdasági integrációnál többek között a kereskedelmet, a külföldi befektetések dinamikáját, a belföldi és nemzetközi árakat figyelik. A személyes kapcsolat intenzitása a nemzetközi utazások és turizmus, a nemzetközi telefonhívások és a határon keresztüli cserék változásától függ.

A technológiánál elsősorban az internet fejlődését, a felhasználók növekedését figyelik. A politikai elkötelezettség a kutatók szerint abban mérhető, hogy az adott ország hány nemzetközi szervezetnek tagja, hány ENSZ missziókban vesz részt, illetve hány ország képviselteti magát az adott államban.