Valér
2 °C
8 °C

Egyből lőttek a rendőrök Göteborgban

2001.06.16. 18:58
Három tüntetőt ért találat Göteborgban, amikor a rendőrök fegyvereiket használták a globalizáció ellen tiltakozó tömeg megfékezésére. A svéd igazságügy-miniszter elismerte, hogy a rohamrendőröket felhatalmazták lővegyvereik használatára, ám humánusabb eszközöket, így vízágyút, könnyfakasztó gránátot nem vethettek be.
Göteborgban a péntek esti súlyos zavargásokban 12 rendőr sebesült meg, egyikük állapota súlyos - közölte az éjszaka Thomas Bodström svéd igazságügy-miniszter, aki megszakítva vidéki látogatását a dél-svédországi városba sietett. Rögtönzött sajtóértekezletén elmondta: a vizsgálat eddigi adatai szerint a vandál tüntetők többsége más országokból érkezett Göteborgba.

A svéd rendőrök tűzfegyverüket is használták, mert néhányan veszélyben érezték életüket az utcakövekkel rájuk támadó fékeveszett fiatalok láttán. Összesen három tűntetőt ért találat. Egyikük állapota, akit a mellkasán ért lövés, az éjszaka válságosra fordult. A fiatalember életéért az orvosok az intenzív osztályon küzdenek.

Svédország felfüggesztette a schengeni egyezményt
Svédország az EU-csúcs helyszínén történt erőszakos cselekmények miatt ideiglenes felfüggesztette a személyeknek a szabad, ellenőrzés nélkül való mozgásáról szóló schengeni egyezmény hatályát az országhatáron, és bevezette az ellenőrzést az anarchista csoportok kiszűrésére. A belvárosban a tüntetőkkel keveredő, törő-zúzó, a rendőrséggel összecsapó elemek zömmel Dániából, Németországból és Hollandiából érkeztek. A schengeni egyezményt aláíró országoknak lehetőségük van arra, hogy az ország közbiztonságát súlyosan veszélyeztető helyzetben ideiglenesen visszaállítsák a határellenőrzést. Svédország éppen az idén, március 25-én írta alá az egyezményt.

A göteborgi rendőrséget továbbra is riadókészültségben tarják, mert várhatóan szombaton is folytatódnak az anarchista zavargások.

Bodström miniszter elismerte, hogy a rohamrendőrök felhatalmazást kaptak lőfegyvereik használatára, könnyfakasztó gránátok, illetve vízágyúk bevetésére azonban nem. Ezért az operatív csoport a felelős - fűzte hozzá.

A vasdorongokkal, felszedett utcakövekkel, kitépett útjelző táblákkal és üvegekkel felfegyverkezett, mintegy ezerfőnyi, feketébe öltözött, sisakos vagy maszkos tüntető a rendfenntartó erők elől visszavonulóban mindent összetört, ami az útjába került: több tucat kirakatot vert be, megrongált autóbusz-megállókat. Rendőrautókat támadtak meg, barikádokat emeltek égő autógumikból, miközben lerángatták a rendőröket lovaikról.