Orbán: nélkülünk csonka Európa

2000.04.28. 13:59
A lengyelországi Gnieznoban találkoztak pénteken a Visegrádi Négyek és Németország kormányfői. A részvevők aláírták a Gnieznói Nyilatkozatot, amelyben kinyilvánították szándékukat az egységes Európa megteremtésére illetve a militáns nacionalizmus, a rasszizmus elleni fellépésre - jelentette az Index helyszínen tartózkodó tudósítója. A nyilatkozat aláírása után nyilatkozó Orbán Viktor kijelentette: a közép-európai országok nélkül csupán csonka Európáról beszélhetünk.

Gerhard Schröder is részt vesz a találkozón
A lengyelországi Gniezno városába egynapos találkozóra érkeztek pénteken Csehország, Lengyelország, Magyarország, Németország és Szlovákia kormányfői. A részvevők, Jerzy Buzek lengyel, Milos Zeman cseh, Mikulas Dzurinda szlovák és Orbán Viktor magyar kormányfő valamint Gerhard Schröder német kancellár III. Ottó és Vitéz Boleslav ezer évvel ezelőtti találkozójának évfordulóján aláírták a Gnieznoi Nyilatkozatot.

A Gniezno régi városházáján aláírt dokumentum emlékeztet az ezer évvel ezelőtti eseményre és arra a felelősségre, amelyet a politikusok Európa államai és nemzetei sorsáért viselnek. A nyilatkozat aláírói "ünnepélyesen kinyilvánítják együttműködési szándékukat a nemzetek és társadalmak azon törekvésének megvalósításához, hogy egységes Európában élhessenek."

A kormányfők ugyancsak elszántságukat nyilvánítják ki a "militáns nacionalizmus, az idegengyűlölet, rasszizmus és totalitárius ideológiák veszélyével szemben történő fellépésre."

Orbán Viktor
A térségben a posztkommunizmus időszaka végetért
Az aláírás utáni nyilatkozatában Orbán Viktor kijelentette: a térségben a posztkommunizmus időszaka véget ért, a közép-európai országok ma már dinamikusan növekednek, néha az uniós országokat meghaladó mértékben. Orbán úgy vélekedett, hogy a visegrádi országok immár nem kérnek az EU-tól, hanem jelentőséget nyújtanak Európának. Ezen országok nélkül csupán csonka Európáról beszélhetünk. A NATO-csatlakozás után Magyarország és az újonnan felvett közép-európai országok a világ legbiztonságosabb régiói közé tartozik.

Gerhard Schröder német kancellár szerint a Visegrádi Négyek országai már most Európához tartoznak. Emellett azonban Németország segíti a csatlakozásban a négy országot. Mikulas Dzurinda szlovák kormányfő úgy vélekedett: koordinálni kellene az uniós csatlakozási folyamatot.

A találkozó részvevői délután a Megbékélés Völgyében fákat ültetnek el.  • Hírek
  • Megtakarítás