Vilhelmina
11 °C
28 °C

Mégis hadifoglyok élnek Guantanamón

2006.07.11. 20:10
A Pentagon elismerte új memorandumában, hogy a guantánamói foglyokra is kiterjed a genfi egyezmények nyújtotta oltalom. Tony Snow elmondta, hogy a rabok fogva tartására vonatkozó kézikönyvben is nyomatékosítják a kínzás tilalmát.

George Bush amerikai elnök kormánya elismeri a védelmi minisztérium egy új memorandumában, hogy a guantánamói támaszponton és bármely más amerikai katonai fogva tartási intézményben őrzött összes fogoly jogosult a hadifoglyokkal való bánásmódot szabályozó genfi egyezmények nyújtotta oltalomra.

Tony Snow, a Fehér Ház szóvivője ugyanakkor tagadta azt a feltételezést, hogy ez változást jelentene a kormány idevágó politikájában. A Bush-kormány azt állította korábban, hogy a guantánamói támaszponton őrzött foglyok nem hadifoglyok, tehát nem vonatkoznak rájuk a genfi egyezmények. Eddig az "ellenséges harcos" kifejezést alkalmazták a „hadifogoly" helyett.

Snow szerint a genfi egyezmények relevanciájának elismerése nem változtat az amerikai gyakorlaton, hiszen az amerikai hadsereg eddig is emberségesen bánt a foglyokkal. Csupán arról van szó, hogy jogilag is rendbe kívánják tenni a dolgot.

Rabkézikönyv

A szóvivő kijelentette, hogy a védelmi minisztériumnak a foglyok őrzésével kapcsolatos kézikönyvei már most is összhangban vannak a genfi egyezmények emberséges bánásmódot előíró 3. cikkével. Ennek ellenére folyamatban van a kézikönyv átdolgozása, az új változatban a foglyokkal szemben alkalmazható eszközök közül egyértelműbben zárják ki a kínzást. Az amerikai kongresszus a közelmúltban fogadta el azt a törvényt, ami erre kötelezi a kormányt.

Snow célzott arra, hogy a védelmi miniszter helyettese, Gordan England feljegyzéseiben igyekezett figyelembe venni az amerikai legfelsőbb bíróság minapi döntését is. A határozat értelmében a terrorizmus elleni háború jegyében foglyul ejtett, és gyakran évek óta bírói ítélet nélkül fogva tartottak ügyeiben nem ítélkezhetnek a Bush elnök által létrehozott katonai törvényszékek. A fehér házi szóvivő kijelentette ugyanakkor, hogy az elnök nem tett le arról, hogy a kongresszussal együttműködve valahogy mégiscsak előbbre lépjen a katonai törvényszékek ügyében.