Árpád
-2 °C
4 °C

Mégis hadifoglyok élnek Guantanamón

2006.07.11. 20:10
A Pentagon elismerte új memorandumában, hogy a guantánamói foglyokra is kiterjed a genfi egyezmények nyújtotta oltalom. Tony Snow elmondta, hogy a rabok fogva tartására vonatkozó kézikönyvben is nyomatékosítják a kínzás tilalmát.

George Bush amerikai elnök kormánya elismeri a védelmi minisztérium egy új memorandumában, hogy a guantánamói támaszponton és bármely más amerikai katonai fogva tartási intézményben őrzött összes fogoly jogosult a hadifoglyokkal való bánásmódot szabályozó genfi egyezmények nyújtotta oltalomra.

Tony Snow, a Fehér Ház szóvivője ugyanakkor tagadta azt a feltételezést, hogy ez változást jelentene a kormány idevágó politikájában. A Bush-kormány azt állította korábban, hogy a guantánamói támaszponton őrzött foglyok nem hadifoglyok, tehát nem vonatkoznak rájuk a genfi egyezmények. Eddig az "ellenséges harcos" kifejezést alkalmazták a „hadifogoly" helyett.

Snow szerint a genfi egyezmények relevanciájának elismerése nem változtat az amerikai gyakorlaton, hiszen az amerikai hadsereg eddig is emberségesen bánt a foglyokkal. Csupán arról van szó, hogy jogilag is rendbe kívánják tenni a dolgot.

Rabkézikönyv

A szóvivő kijelentette, hogy a védelmi minisztériumnak a foglyok őrzésével kapcsolatos kézikönyvei már most is összhangban vannak a genfi egyezmények emberséges bánásmódot előíró 3. cikkével. Ennek ellenére folyamatban van a kézikönyv átdolgozása, az új változatban a foglyokkal szemben alkalmazható eszközök közül egyértelműbben zárják ki a kínzást. Az amerikai kongresszus a közelmúltban fogadta el azt a törvényt, ami erre kötelezi a kormányt.

Snow célzott arra, hogy a védelmi miniszter helyettese, Gordan England feljegyzéseiben igyekezett figyelembe venni az amerikai legfelsőbb bíróság minapi döntését is. A határozat értelmében a terrorizmus elleni háború jegyében foglyul ejtett, és gyakran évek óta bírói ítélet nélkül fogva tartottak ügyeiben nem ítélkezhetnek a Bush elnök által létrehozott katonai törvényszékek. A fehér házi szóvivő kijelentette ugyanakkor, hogy az elnök nem tett le arról, hogy a kongresszussal együttműködve valahogy mégiscsak előbbre lépjen a katonai törvényszékek ügyében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?