Szexszel kínozták a terroristákat

2005.02.10. 16:38
Menstruációs vérnek hazudott vörös tintával locsolták arcon terrorista gyanúsítottakat Guantanamón. A muzulmán férfiak megalázására kitalált taktikák között szerepelt a melltartóra és bugyira vetkőztetett, incselkedő nők bevetése is.

Szexuális jellegű megaláztatásokat kellett elszenvedniük a guantanamói katonai bázison fogva tartott terroristáknak, ismerte el a Pentagon. A Washington Post beszámolója szerint az egyelőre még nem nyilvános vizsgálati jelentések visszaigazolták a foglyok korábbi vádjait.

Félmeztelen kegyetlenség

A Postnak a neve elhallgatását kérve nyilatkozó, az iratokat ismerő magas rangú védelmi minisztériumi tisztviselő szerint több esetben is bebizonyosodott, hogy a kihallgatásokat vezető katonanők lenge öltözetükkel hozták zavarba a mélyen vallásos muzulmán gyanúsítottakat. Egyikük vallomása szerint kihallgatása egy pontján három, melltartóra és bugyira vetkőzött nő jött be a szobába, és hozzádörgölőztek. A gyanúsított egyiküket lefejelte, ezután a nők kimenekültek, helyettük katonák érkeztek, akik jól helybenhagyták.

Megerősítést nyert a legképtelenebbnek tűnő vád is, miszerint a katonanők menstruációs vért - illetve a vizsgálatok szerint vörös tintát - fröcsköltek a gyanúsítottak arcába.

Ez utóbbi azért számít különösen offenzívnek, mert főként az ima ideje előtt követték el. Az iszlám vallás szerint pedig, ha egy férfi hívő az imádság előtt ismeretlen nővel, illetve annak testnedveivel érintkezik, tisztátlan lesz, így imája nem ér semmit.

Korai ítélkezni

A Postnak nyilatkozó tisztviselő szerint két katonanő megrovásban részesült a kihágás miatt.

A Pentagon hivatalosan nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit. A Postnak azonban sikerült megszólaltatnia a guantanamói tábort felügyelő Déli Csoportfőnökség szóvivőjét. David McWilliams ezredes szerint, ha történtek ilyen kínzások, azokra egészen biztos nem volt hivatalos felhatalmazás. Véleménye szerint ugyanakkor a vizsgálat lezárultáig korai lenne nyilatkozni az ügyben. "Pont ezért végezzük a nyomozást. Kiderítjük a tényeket és az igazságot", nyilatkozta a napilapnak.  • Hírek
  • Bankszámla