Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Az amerikaiak fele kételkedik Isten létezésében

2006.11.01. 09:43
Bár az Egyesült Államok lakói legendásan vallásosak, egy friss felmérés szerint ez nem is igaz. 42 százalékuk például kételkedik Isten létében, 44 százalékuk szerint pedig ha létezik is, legfeljebb csak szemlélője a földi történéseknek.

Az Egyesült Államok lakosságának túlnyomó többsége vallásosnak vallja magát, a Harris közvélemény-kutató legfrissebb felmérése szerint azonban 42 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik valójában kételkednek Isten létezésében, írja az AFP.

A 2010 személy megkérdezésével készített online kutatás szerint a protestánsok (az Egyesült Államokban a legtöbb hívő valamelyik reformegyház tagja) 76, a katolikusok 64, a zsidóknak meg csupán 30 százaléka teljesen biztos Isten létezésében. A legnagyobb arányban a magukat újjászületett kereszténynek nevező adventista felekezetek hívei hisznek Isten létezésében, 93 százalékuk gondolja úgy, hogy létezik legfelsőbb hatalom.

Az amerikaiak legnagyobb része, 37 százaléka úgy gondolja, hogy Isten se nem férfi, se nem nő. 36 százalék a hagyományos vallásfelfogás szerint férfinak gondolja Istent, 10 százalékuk szerint Isten egyszerre férfi is és nő is. Csupán egy százalék azoknak az aránya, akik meggyőződése szerint Isten nő.

Mindez különösen érdekes annak tükrében, hogy az amerikaiak 41 százaléka szerint Isten nem is emberi formájú, hanem "lélek vagy erő, ami emberi formát is ölthet".

Az amerikaiak 29 százaléka szerint Isten zsinóron rángatja az emberiséget, irányítja a Földön történteket. 44 százalék szerint Isten csak megfigyelője az eseményeknek, nem befolyásolja a történteket, derült ki a Harris felméréséből.