Judit
2 °C
7 °C

Benzinkutat robbantott a lávafolyam

2002.01.21. 10:27
Ötven ember meghalt a kongói Gomában , amikor a várost elborító lávafolyam felrobbantott egy benzinkutat. Az ENSZ tisztviselőinek figyelmeztetése ellenére a városba ezrével térnek vissza az emberek értékeik kimentése miatt. A világszervezet képviselői kolerajárvány kitörésétől rettegnek. A városban földrengéseket tapasztalnak.
Közel ötven ember halálát okozva felrobbant egy benzinkút a kongói Goma városában. A vulkánkitörés sújtotta városban a katasztrófát a várost elöntő láva okozta. Szemtanúk beszámolói szerint a benzinkút robbanása sok közelben tartózkodót megölt. A szerencsétlenül járt emberek a detonáció időpontjában éppen benzint próbáltak lopni a várost maga alá temető fő lávafolyam közelében található töltőállomásról - jelentette az AP szemtanúkra hivatkozva.

Ezrével térnek vissza a menekültek

"Igen, emberek haltak meg. Amikor felrobbant, már nem volt menekvés" - nyilatkozta Lukoroza Luabusi, egy a robbanás közelében tartózkodó szemtanú a Reutersnek. Az ENSZ Kongóban tartózkodó tisztviselői mindent megtesznek, hogy a helyi lakosság ne térjen vissza a városba - írja a BBC.

Még a föld is mozog

Ám a lávafolyam jelentette kockázat és az erős földmozgások ellenére sok ezer menekült visszatért a városba. "Visszamegyek, mert ott van a házam, és hallottam, hogy a láva megállt" - nyilatkozta egy helyi tanár az AP-nek. Az ENSZ tisztviselőit különösen aggasztja, hogy a helyi lakosság a Kivu tó fertőzött vizéből ihat a vízhiánnyal küzdő városban.

Kormánydelegáció érkezhet a felkelők uralta városba

A történetek kolerajárvány kitörését okozhatják, ugyanis a Nyiragongo vulkán 1977-es kitörését is a betegség megjelenése követte. A tó vizét, ami már amúgy is szennyezett, tovább mérgezi a belefolyó láva. A városból elmenekülteket fenyegető járvány hírére a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke, Joseph Kabila egymillió dolláros segélycsomag küldését jelentette be a vulkánkitörés áldozatainak megsegítésére.

Kabila egy kormánydelegációt is kíván a térségbe küldeni, amennyiben azt a környéket uraló felkelők és ruandai támogatóik megengedik. Amennyiben ez a látogatás megvalósul, akkor ez lenne az első eset, hogy kormánytagokat beengednek a térségbe a polgárháború 1998-as kitörése óta - jelenti a BBC.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?