Tekla
8 °C
20 °C

Benzinkutat robbantott a lávafolyam

2002.01.21. 10:27
Ötven ember meghalt a kongói Gomában , amikor a várost elborító lávafolyam felrobbantott egy benzinkutat. Az ENSZ tisztviselőinek figyelmeztetése ellenére a városba ezrével térnek vissza az emberek értékeik kimentése miatt. A világszervezet képviselői kolerajárvány kitörésétől rettegnek. A városban földrengéseket tapasztalnak.
Közel ötven ember halálát okozva felrobbant egy benzinkút a kongói Goma városában. A vulkánkitörés sújtotta városban a katasztrófát a várost elöntő láva okozta. Szemtanúk beszámolói szerint a benzinkút robbanása sok közelben tartózkodót megölt. A szerencsétlenül járt emberek a detonáció időpontjában éppen benzint próbáltak lopni a várost maga alá temető fő lávafolyam közelében található töltőállomásról - jelentette az AP szemtanúkra hivatkozva.

Ezrével térnek vissza a menekültek

"Igen, emberek haltak meg. Amikor felrobbant, már nem volt menekvés" - nyilatkozta Lukoroza Luabusi, egy a robbanás közelében tartózkodó szemtanú a Reutersnek. Az ENSZ Kongóban tartózkodó tisztviselői mindent megtesznek, hogy a helyi lakosság ne térjen vissza a városba - írja a BBC.

Még a föld is mozog

Ám a lávafolyam jelentette kockázat és az erős földmozgások ellenére sok ezer menekült visszatért a városba. "Visszamegyek, mert ott van a házam, és hallottam, hogy a láva megállt" - nyilatkozta egy helyi tanár az AP-nek. Az ENSZ tisztviselőit különösen aggasztja, hogy a helyi lakosság a Kivu tó fertőzött vizéből ihat a vízhiánnyal küzdő városban.

Kormánydelegáció érkezhet a felkelők uralta városba

A történetek kolerajárvány kitörését okozhatják, ugyanis a Nyiragongo vulkán 1977-es kitörését is a betegség megjelenése követte. A tó vizét, ami már amúgy is szennyezett, tovább mérgezi a belefolyó láva. A városból elmenekülteket fenyegető járvány hírére a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke, Joseph Kabila egymillió dolláros segélycsomag küldését jelentette be a vulkánkitörés áldozatainak megsegítésére.

Kabila egy kormánydelegációt is kíván a térségbe küldeni, amennyiben azt a környéket uraló felkelők és ruandai támogatóik megengedik. Amennyiben ez a látogatás megvalósul, akkor ez lenne az első eset, hogy kormánytagokat beengednek a térségbe a polgárháború 1998-as kitörése óta - jelenti a BBC.