Gusztáv
-4 °C
1 °C

A gonosz ideológiája és a nyugati civilizáció tragikus tévedése

2005.07.16. 13:16
A londoni és sok más korábbi merénylet mögött "a gonosz ideológiája áll", nem a civilizációk harca - mondta szombaton a brit kormányfő. A cseh államfő ugyanakkor egy interjúban úgy vélte, hogy a terrorizmus oka a multikulturalizmus, amely a nyugati civilizáció tragikus tévedése.

Tony Blair a Munkáspárt politikai fórumán felszólalva azt mondta: ettől az ideológiától minden civilizált ember, köztük az iszlám hívei is "undorral fordulnak el".

Ez az ideológia nem új: az utóbbi 12 évben az al-Kaida terrorhálózat és csatlósai huszonhat országban hajtottak végre merényleteket, több ezer ember, köztük muszlimok halálát okozva. Ezeknek a szervezetnek minden nagyobb országban jól kiépített hálózatuk van, emellett több ezer "utazó ügynökük", és pénzzel is bőségesen el vannak látva - mondta a brit kormányfő.

Blair szerint ezeknek a szervezeteknek a követelései között szerepel Izrael felszámolása, tálib rendszerű kormányzatok és az iszlám saria jogrend bevezetése az arab világban, és végül az összes muszlim állam "egyetlen kalifátusba tömörítése".

Nem kell sokat találgatni, hogy ez milyen államalakulat lenne: ilyen volt Afganisztán, ahol a lányok nem járhattak iskolába, a nőket legalapvetőbb jogaiktól is megfosztották, és a lakosság szélsőséges nyomorban és elnyomatásban élt - mondta a brit miniszterelnök. Blair szerint ezt az ideológiát csak a "tünetei és az okai elleni frontális támadással" lehet legyőzni.

Amire mindenki ráfizet

A Nyugat eltúlzott nyitottsága a más kultúrából és civilizációbál érkező bevándorlók előtt nagymértékben elősegíti a terrorizmust - állítja Václav Klaus cseh államfő egy szombaton megjelent lapinterjúban.

A multikulturalizmus a mai nyugati civilizáció tragikus tévedése, amelyre mindenki ráfizet. Közvetlenül ugyan nem tehet a terrorról, de annak gyökereit itt kell keresni - fejtette ki véleményét Klaus a Mladá Fronta Dnes című lapban. Ez valami olyasmi, mint Marx Károly tanításainak hatása a kommunizmus bűntetteire, mondta a politikus, de megjegyezte, hogy ezzel most természetesen nem kívánja minősíteni a londoni merényleteket.

"A multikulturalizmus olyan ideológia, amely azt mondja, hogy vándoroljatok ki és ott aztán követeljétek civilizációtokat, csoportérdekeiteket, etnikai érdekeiteket" - szögezte le a cseh államfő.

Azt állítja, hogy a tömeges migráció egy hamis ideológia, miszerint létezik valamiféle egyetemes emberi jog a világ bármely részén való csavargásra. Klaus szerint ez nem igaz, s ezzel sérülnek az őslakosok polgári jogai.

"Ha az emberek valahová elmennek, akkor százszázalékosan el kell fogadniuk a helyet, ahol megtelepszenek" - jelentette ki a cseh államfő. Úgy látja, hogy ezt a követelést egyre több állam teszi a magáévá, s a harminc éve született naiv elképzelések a multikulturalizmusról már kezdik érvényüket veszíteni.