Gerzson
-3 °C
2 °C

Felvegyvereznék az ukrán újságírókat

2001.12.16. 18:31
A Nemzetközi Újságíró Szövetség nyilatkozatban ítélte el, hogy az ukrán kormány önvédelmi lőfegyverekkel kívánja ellátni az újságírókat.
A brüsszeli központú szervezet nyilatkozata szerint ez az intézkedés veszélyes és meggondolatlan. Az ukrán hatóságoknak nagyobb erőfeszítéseket kellene tenniük a közbiztonság javítására, a korrupció felszámolására és az elharapózott erőszak megfékezésére, amelynek gyakran áldozatai a nyomozó riporterek, olvasható a nyilatkozatban.

Az persze minden ország kormányának a szuverén döntésére tartozik, hogyan szabályozza az állampolgárok fegyverviselését, de az újságírók nem katonák vagy rendőrök és elfogadhatatlan, hogy fel kell fegyverkezniük, mert a kormány nem gondoskodik megfelelően biztonságukról, hangoztatta a világ legnagyobb újságíró szövetségének nyilatkozata.

Az IFJ ugyanakkor emlékeztett arra, hogy Georgij Gongadze internetes újságíró kiderítetlen halála óta az újságírók biztonsága igen rosszul áll Ukrajnában és a tervezett intézkedés a rossz irányba mutat.