Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Orvosszakértők tüntették el az ukrán internetes újságírót?

2001.01.11. 17:37
Az ukrán főügyészség mindent elkövet annak érdekében, hogy ne derüljön ki az igazság Georgij Gongadze internetes újságíró eltűnésének okairól és körülményeiről - jelentette ki csütörtökön Kijevben Viktor Siskin, a Gongadze-ügyben nyomozó parlamenti vizsgálóbizottság alelnöke és Szerhij Holovatij, a bizottság titkára. Orvosszakértői vélemények szerint van alapja annak a feltételezésnek, miszerint ,,Ukrajnában törvényszéki orvosszakértői rendszert hoztak létre, amelynek célja egyes emberek nyomtalan eltüntetése és bűncselekmények leplezése".
Siskin leszögezte: elegendő anyag áll rendelkezésre ahhoz, hogy genetikai úton azonosítsák azt a fej nélküli holttestet, amelyet novemberben egy Kijev melletti erdőben találtak. Holovatij rámutatott: a főügyészség a mai napig nem állapította meg a halál okát.

A vizsgálóbizottság egy orvosszakértő tagja kijelentette: van alapja annak feltételezésére, hogy "Ukrajnában törvényszéki orvosszakértői rendszert hoztak létre, amelynek célja egyes emberek nyomtalan eltüntetése és a bűncselekmények leplezése". Emlékeztetett, hogy a főügyészség visszavonta az első (Gongadze személyazonosságát megállapító) szakvéleményt, és a holttestet a kijevi törvényszéki orvosszakértői intézetbe szállíttatta.

Az újságíró édesanyja elmondta: nyilatkozatban közölte a főügyészséggel, hogy rajta kívül senkinek sincs joga a holttest átvételéhez és eltemetéséhez. Gongadze asszony azt állította, hogy az ukrán igazságügyi szervek "likvidálni akarják" őt. Feltette a kérdést: hol van a holttest feje? Hozzátette: fiának egyik lábujja törött volt, a kezén pedig égési seb volt látható, a megtalált holttestnek pedig nemcsak a feje hiányzott, hanem a kezei és a lábujjai is.

Mint arról korábban beszámoltunk, Georgij Gongadze kijevi internetes újságíró szeptemberben tűnt el, útban otthona felé. Családjának állítása szerint Gongadzét ismeretlenek korábban többször megfenyegették a hatalmat bíráló cikkei miatt. A kijevi erdőben megtalált lefejezett, savval leöntött holttestben kollégái a röntgenfelvételek és a megmaradt ékszerek alapján állítólag felismerték eltűnt kollégájukat.