Ágnes
-1 °C
2 °C

Az RSF vizsgálatot sürget a Gongadze-ügyben

2001.03.22. 16:26
A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet levelében arra kérte Leonyid Kucsma ukrán elnököt, hogy Jurij Kravcsenko belügyminiszter várt menesztése után folytassanak mélyreható vizsgálatot a belügyminisztériumban Georgij Gongadze újságíró megfigyelése, eltűnése és meggyilkolása ügyében.
Az RSF-nek az MTI kijevi tudósítójához eljutatott közleménye szerint Robert Ménard, a szervezet főtitkára kérte az ukrán államfőt, hogy a tarascsai erdőben talált holttesten nemzetközi szakértők részvételével végezzenek el újabb boncolást, továbbá az összes vizsgálatot, amely lehetővé teszi a halál körülményeinek megállapítását. Az RSF felajánlotta, hogy törvényszéki orvos szakértőt küld Ukrajnába, aki részt venne a vizsgálatokban.

Az RSF mulasztásokra hívja fel a figyelmet

A szervezet emlékeztetett, hogy az újságírót hetekkel eltűnése előtt rendőri szervek zaklatták, amiről Gongadze maga tájékoztatta levélben Mihajlo Potebenyko főügyészt, s ebben az ügyben sem történt eddig komoly vizsgálat.

Semmi kétség nincs afelől, hogy az újságíró holttestének megtalálása utáni hetekben mindent megtettek annak érdekében, hogy a maradványokat ne lehessen azonosítani. Ezt az is alátámasztja, hogy a németországi DNS-vizsgálatot feltehetően nem az újságíró maradványaiból származó bőrdarabkán végezték el - áll a közleményben.

Az RSF követeli a gyilkosság tényleges körülményeinek tisztázását és a felelősök kilétének megállapítását.

Háttér

Georgij Gongadze ellenzéki internetes újságíró tavaly szeptember 16-án tűnt el útban kijevi otthona felé. Novemberben a Kijev melletti tarascsai erdőben találtak egy fej nélküli, maró savakkal leöntött holttestet, amelyben kollégái felismerni vélték az eltűnt újságírót.

A főügyészség - hosszas halogatás után - februárban jelentette be hivatalosan, hogy a tarascsai holttest Gongadze földi maradványa, de a halál körülményeire máig nem derült fény. Az ellenzék az újságíró "eltávolításában" gyanúba keveredett magas rangú állami vezetők, közöttük az államfő és a belügyminiszter távozását követeli. Ez utóbbi menesztéséről szombaton jelentek meg "jól értesült forrásra" hivatkozó sajtóhírek, Leonyid Kucsma azonban szerdán cáfolta, hogy felmentette volna Jurij Kravcsenkót.