Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Konzervatívok fúrják Bush bírósági favoritját

2005.07.04. 18:29
A demokraták mellett saját pártja jobboldalával is meg kell kűzdenie a legfelsőbb bírói kinevezések kérdésében Bushnak. Favoritját, a texasi évek óta bizalmas emberének számító Gonzales igazságügyminisztert az abortuszt megengedő nézetei miatt támadják.

Konzervatív érdekcsoportok próbálják megakadályozni Alberto Gonzales amerikai igazságügyi miniszter legfelsőbb bírói kinevezését. A Bush elnök egyik legközelebbi bizalmasának számító Gonzales a Republikánus Párt jobbszárnya szerint nem elég elhivatott a konzervatív értékek védelmében, írja a BBC.

Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét is betöltő Legfelsőbb Bíróságban a múlt pénteken szabadult fel egy hely, amikor az ítélkezési szezon végeztével Sandra O'Connor bírónő bejelentette visszavonulását. Helyére a legesélyesebb jelöltnek pillanatnyilag a latino Gonzales tűnik, aki a népcsoport első képviselője lehetne az LB-n. Gonzales ugyan texasi kormányzósága óta Bush embere, az abortusz és a pozitív diszkrimináció kérdésében nem egyezik a véleménye az elnökkel.

A New York Times jelentése szerint a hétvégén joboldali ügyvédek egy csoportja lobbizott Bush kabinetfőnökénél Gonzales ellen. A csoport vezetője, Paul M. Weyrich szerint Gonzalest több jobboldali csoport aktívan ellenzi, mások, mint a masszív szavazóbázist adó Déli Baptisták, csupán nem támogatják.

Az iraki látogatáson tartózkodó Gonzales nem törődik az őt jobbról támadó lobbicsoportokkal. "Egyetlen dolog számít, hogy az elnök mit gondol rólam. Márpedig igazságügyi miniszternek kinevezett" - jelentette ki a BBC-nek.