Szilvia
5 °C
16 °C

Rasszista honlapokat tiltott le a Google

2002.11.06. 10:57
A Google internetes keresőoldal - a világhálón terjedő internetes rasszizmus elleni védekezésül - törölte adatbázisából több mint száz, túlnyomórészt neonáci weblap címét.
A legnépszerűbb keresőoldal letiltott több mint száz rasszista tartalmú weblapot. Az intézkedés alapjául szolgáló jelentést az egyesült államokbeli Harvard egyetemen készítették: a jogi kar hallgatói egy automatikus tesztprogramot futtattak végig a Google 2,5 milliárd címet tartalmazó adatbázisán, melynek eredményeként 113 olyan, elsősorban neonáci oldalt találtak, melyek tartalma sértheti a német és francia törvényeket.

Arról, hogy pontosan mely oldalakat törölték és milyen kritériumok alapján, az üzemeltető cég vezetése nem nyilatkozik. A CNET News.com hír-portál kérdésére a cég illetékese a következőket válaszolta: "Minden egyes bejelentést külön-külön megvizsgálunk - így történt ez a "Harvard-jelentés" esetében is - és amennyiben indokoltnak véljük, megtesszük a szükséges lépéseket.

Csak konkrét panaszok alapján intézkedünk, hogy elkerüljük az esetleges jogi összetűzéseket, mi magunk azonban nem keressük a vitatható tartalmú anyagokat". Vannak, akik kifogásolják a Google eljárását, szerintük, ha a linket nem is biztosít a találatokhoz a kereső, de legalább a kérdéses site-ok listáját megadhatnák.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?