Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mesék a vadnyugatról

2008.09.03. 06:25
Az óvatos várakozásokat felülmúlta a republikánusok elnökjelölő gyűlésének második - a hétfői kényszervisszafogottság miatt valójában első - napja. Bush maga igyekezett eltávolodni McCaintől, akit Reagan örököseként próbálnak bemutatni a republikánusok. Fred Thompson vicces beszéddel hergelte a demokratákat, akikbe, meglepetésre, még egykori párttársuk, Joe Lieberman is belerúgott.

Az első nap kényszerű visszafogottsága után kedden ténylegesen is kezdetét vette a republikánusok Minneapolis-St. Paul-i elnökjelölő gyűlése, csapjunk hát bele mi is a lecsóba. A napot John McCain jellemrajzának szentelték, és ha a republikánus imázsépítők sikerrel jártak, az arizonai McCain és alelnökjelöltje, az alaszkai kormányzó Sarah Palin az amerikai népmesék nyugati hőseiként maradnak meg a választók emlékezetében - szemben a baloldali-értelmiségi Barack Obamával és Joe Bidennel, a demokraták jelöltpárosával. A huzástól láthatóan azt remélik, hogy George W. Busht félrelökve McCaint a nyugati konzervatív példaképhez, Ronald Reaganhez kössék.

Az elemzők a kezdés előtt még azt jósolták, hogy a republikánusok a kárbaveszett hétfő után nem pazarolják idejüket, azonnal a demokraták rogdosásába kezdenek. Ehhez képest a konvenció kifejezetten békés hangulatban kezdődött - a CNN tudósítói buli jeleit fedezték fel. Az Egyesült Államok történelmi átalakulásának jeleként a konvenció egyik témaadó videoüzenetében Rosa Parks és Martin Luther King polgárjogi hősök képe is felbukkant. Az "Első a Haza" üzenet jegyében tisztelegtek a háborús hősök előtt - ezzel is emlékeztetve a választókat arra, hogy McCain is az. De előkerültek McCain gyermekei is - a republikánus elnökjelölt mindezidáig távol tartotta a nyilvánosságot gyermekeitől, egy viccel utalt konfliktusos viszonyukra. "Én már csak tudom, hogy John kiáll nézeteiért" - mondta, derültséget keltve.

A Bushtól való távolítást és egyben a kékgalléros rétegek megnyerését szolgálta a következő megemlékezés Ronald Reaganről. Reagan és McCain kapcsolata az est főszonokának, Fred Thompsonnak is kiemelt témája volt. A volt republikánus elnökjelöltjelölt - aki már januárban elvérzett az előválasztásokon - tüzes kis kampánybeszédet mondott. A demokraták szerinte bepánikoltak Sarah Palintől, ennek bizonyítéka a sajtókampány is, amit ellene folytatnak. Viccekkel tarkított, McCain katonamúltjának felidézésekor emelkedett hangulatú beszédében Thompson valóban levette a kesztyűt, és keményen támadta a demokratákat.

A demokraták szerinte hatalmas adóemelésre készülnek. "Ellenfelünk persze azt mondja, ne aggódj, a te családodat nem fogjuk megadóztatni. Csak a vállalkozásokat. Tehát, ha csak vásárolsz az üzleteikben, benzinkútjaikon, netán fizetést kapsz valamelyiktől, nem lesz rád hatással az adóemelés. A vizesvödör másik oldaláról fognak meríteni" - mondta. Támadta Obamát azért is, mert egy nyilvános vitában kitérő választ adott a magzati életet firtató kérdésre, de a legkeményebben világkörüli turnéját rótta fel. "John McCain nem egy súgógépről olvasott, az Egyesült Államok kritikusainak szájízéhez igazított beszéddel vívta ki a világ megbecsülését, hanem politikai tisztánlátásával és döntéseivel" - mondta.

Thompson Obamát bírálni érkezett, és feladatát teljesítette is. Annál meglepőbb volt, hogy a volt demokrata alelnökjelölt, a most független Joe Lieberman is a demokrata jelölt után ment. Lieberman McCain nagy barátja, Irak kérdésében teljesen azonos véleményen vannak. Minden más kérdésben Lieberman távol áll a republikánusoktól. Most mégis támogatásáról biztosította a szociális konzervatív Sarah Palint, és kemányen támadta Obamát. "Ékesszóló, szimpatikus fiatalember" - mondta volt pártja jelöltjéről, de hiányolta a tetteket a szép szavak mögül. "Amikor mások visszavonultak volna, amikor Barack Obama a csapatok költségvetésének megvonására szavazott, John McCain a csapaterősítésekért harcolt. És most csapataink tényleg hazajöhetnek, dicsőségben térhetnek haza" - mondta. Beszéde végén nem csak a függetleneket és a Reagan-demokratákat szólította meg, hanem külön kiemelten a Clinton-demokratákat is.

Összességében, a republikánusok felülmúlták a - nem túl magas - várakozásokat. A hétfői, a Gustav hurrikán miatti visszafogottságból hamar felébredtek, a nap végére kifejezetten tűzbe jöttek. Kifejezetten ügyes húzásnak tűnik a McCain-Reagan párhuzam eröltetése - kérdés, hogy mennyi jut át az üzenetből. És egyelőre féken tartják a szélsőségeseiket is, pedig tartottunk attól, hogy a keresztény jobboldal elrabolhatja a konvenciót. De úgy tűnik, a szociális konzervatívokat megnyugtatta, hogy a szerintük túl független McCain egy közülük valót választott alelnökjelöltnek.

Van véleménye? Jöjjön kommentelni!