Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A kirúzsozott pitbull napja

2008.09.04. 06:39
A keresztény jobboldal szerdán is néma maradt a republikánusok elnökjelölő gyűlésén. A sajtó által várt kulturkampf helyett gazdasági vonalon támadták a demokratákat - és erre Barack Obama minden ízében hagyományos baloldali programja adott lehetőséget. De a legfontosabb pillanat Sarah Palin alelnökjelölt beszéde volt. Az ismeretlen kormányzó brutális volt, ha harcolni kellett, és együttérző, ha anyáskodni. A demokraták alelnökjelöltjét, Joe Bident lemosta.

Alelnökjelölti bemutatkozóbeszédet Amerika még nem várt ekkora izgalommal. Sarah Palin, a republikánusok szinte teljesen ismeretlen kormányzója szerdán, a republikánus elnökjelölő konvenció harmadik napján bemutatta, hogy egyszerre érzékeny családanya és kíméletlen politikus. Ahogy a magát hokianyuként jellemző alaszkai kormányzó mondta: "Tudják mi a különbség egy hokianyu és egy pitbull között? A rúzs".

Sarah Palinről nagyon keveset tudunk. Jelöltsége pénteki bejelentése óta a republikánusok a saját pártja korrupt vezetésével harcba szálló, fiskálisan konzervatív reformerként, a demokraták és a baloldali értelmiség fegyvermániákus, bigott, abortuszellenző botrányhősként próbálták pozícionálni. Palin beszédével értelemszerűen a republikánus narratívát kívánta erősíteni - és mivel a konvención eddig csak Mike Huckabee, az evangélikusok kedvence említette csak az abortusz és a melegházasság kérdését, és ő is csak beszéde egyik mellékmondatában, pillanatnyilag nem tűnik reális veszélynek az, hogy Palin alelnökként kulturkampfba kezdjen.

Ettől függetlenül Palin kifejezetten harcos volt, számolatlanul osztotta beszédében a pofonokat Obamának. A nap többi felszólalója sem volt kíméletesebb - Mitt Romney, Mike Huckabee, de leginkább Rudy Giuliani keményen bírálta a demokratákat - gazdasági programjuk miatt. Erre remek lehetőséget adott nekik Barack Obama, aki ugyan a változás ígéretével kampányol, gazdasági programjában évtizedes demokrata dogmákat ismételget - programja szinte szóról szóra megegyezik John Kerry négy évvel ezelőtti programjával. Azaz, a demokraták nem szakítottak hagyományaikkal, maradtak a nagy kormányzat, az elosztó-kiróvó állami rendszerek hívei.

Persze Bush nyolc éve után a republikánusoknak van némi elszámolni valójuk. Bush, szakítva a konzervatív hagyományokkal, nagy kormányzatot működtetett, kapott is kritikát érte. Bár Busht nem nevezte meg - senki sem ejtette ki a száján a regnáló republikánus elnök nevét -, Mitt Romney arról beszélt, hogy Washingtont most is a baloldali liberális gondolkodás uralja.

Jó napja volt szerdán a republikánusoknak. A bázist bizonyosan feltüzelték, és folytatták Obama gazdasági programjának szétcincálását. Sarah Palin pedig, bár a felfokozott várakozás miatt nagy nyomás lehetett rajta, sokkal jobb beszédet mondott, mint egy hete Joe Biden demokrata alelnökjelölt denveri bemutatkozásán. A konvenció után pedig McCain kampánystábjának ígéretei szerint végre a sajtóval is szóba áll. Az se lesz nászmenet, a hatalommal való visszaélés vádjára és a korrupcióval vádolt alaszkai szenátorhoz, Ted Stevenhez fűződő kapcsolatára vonatkozó kérdésekre kell választ adnia.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!