Ödön
1 °C
11 °C

Ideológiai mozgalmat alakított Gorbacsov

2007.10.20. 15:35
Mihail Gorbacsov megalakította a Szociáldemokraták Szövetségét, melynek alakuló ülésén őt választották a mozgalom élére. Céljuk, hogy a társadalmi partnerség alapján szociális jogállamot hozzanak létre. Kijelentette, hogy a 2011-2012-ben esedékes választásokra párttá alakulhatnak, addig azonban népszerűsíteni kell a szociáldemokráciát.

Mihail Gorbacsovot, a volt Szovjetunió utolsó államfőjét választották meg a Szociáldemokraták Szövetsége elnevezésű, szombaton megalakult oroszországi társadalmi mozgalom élére.

Gorbacsov az alapító kongresszuson, szombaton Moszkvában mondott beszédében kijelentette, Oroszország újra válaszút előtt áll. "Vlagyimir Putyin döntése, hogy nem marad hivatalban egy harmadik periódusra, új politikai helyzetet teremt, és ez fontos tény a demokratikus folyamatok szempontjából, de szükség van olyan erőkre, amelyek az ez irányba mutató mozgást fenntartják, ugyanis vannak erők, amelyek a demokrácia útján való haladást fékezik" - mondta. Hozzátette, hogy a mozgalom ideológiai jellegű lesz.

A jelszó: társadalmi igazságosság

Elmondta, ő és társai azon vannak, hogy Oroszországban szociális jogállam jöjjön létre, és hogy a problémák megoldását ne az osztályharc, vagy az egyenlősdi jövedelmek útján keressék, mint a kommunisták, hanem a társadalmi partnerség alapján, és hogy ne a reformok, hanem a társadalmi igazságosság elvén eső sérelmek ellen harcoljanak.

A mozgalom elsősorban Gorbacsov kezdeményezésére jött létre azután, hogy az általa 2000-ben létrehozott Egységes Orosz Szociáldemokrata Párt - amely 2004-ben Szociáldemokrata Párttá alakult (SZPRP), majd Gorbacsov is távozott éléről - bejegyzését törölte az orosz legfelső bíróság, mivel a szervezet nem felelt meg a politikai pártokkal szemben törvényileg támasztott követelményeknek.

Gorbacsov a személyéről való szavazás előtt jelezte, hogy megválasztása a mozgalom számára az előnyök mellett hátrányokkal is jár. A szavazás után pedig közölte, nem lesz beszéd.

Kuznyecov az első helyettes

Gorbacsov első helyettesévé Mihail Kuznyecovot, a Gavriil Popov által vezetett Plehanov alapítvány egyik vezetőjét választották meg, további két helyettese Vjacseszlav Igrunov, egy társadalmi egyesülés vezetője, valamint Ljudmilla Tyeleny, a Moszkovszkije Novosztyi című, a nyilvánosság, a glasznoszty idején híressé vált hetilap volt főszerkesztő-helyettese.

Az alapítók között van Gorbacsov mellett többek között Gavriil Popov, Moszkva volt polgármestere, Nyikolaj Smeljov, az Európa Intézet igazgatója, Henrik Borovik újságíró és Mihail Satrov forgatókönyv- és drámaíró.

Az alakuló kongresszus szünetében Gorbacsov újságírók előtt hangsúlyozta, hogy nem indul a jövő márciusban esedékes elnökválasztáson, így nem is akart nyilatkozni a küszöbön álló elnökválasztási kampányról.

Kijelentette, az új társadalmi szervezet a következő választásokra - 2011-2012 - talán párttá alakulhat majd. Előbb meg kell győzni az embereket a szociáldemokrácia jelentőségéről, amelyet sokan nem értékelnek eléggé. E téren sokat lehet tenni a következő választásokig, és csak aztán lehet hozzálátni a szociáldemokrata párt megalakításához. A volt államfő egyetértett Gavriil Popov volt moszkvai polgármesterrel, aki kijelentette, a korábbi szociáldemokrata pártot a hatalom számolta fel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?