Szilárda
-4 °C
3 °C

Gorbacsov visszakapaszkodna az orosz politikába

2008.09.30. 13:30
Udvarias ellenzéki csoportosulás kíván lenni a Dumában az az Orosz Független Demokrata Párt, amit Mihail Gorbacsov és Alekszandr Lebegyev gründol az Infórádió szerint. A munkamegosztás szerint az SZKP utolsó főtitkára lesz a bölcs államférfi, az ex-KGB-s, milliárdos üzletember pedig a pártot vezeti. A politikai formáció a 2011-es választásra készül, addig is Lebegyev könyvet ír Putyin hibáiról.

Politikai pártot alapít és indul a 2011-es orosz parlamenti választásokon Mihail Gorbacsov. Az Infórádió szerint az SZKP főtitkára, a glasznoszty és a peresztrojka atyja üzlettársával, az ex-KGB-s tábornokkal, Alekszandr Lebegyevvel akarja beverekedni magát az orosz Dumába, ahol az Orosz Független Demokrata Párt "udvarias" ellenzéki csoportosulás lesz.

Bár Gorbacsov eddig feltűnően kerülte a jelenlegi miniszterelnök, Vlagyimir Putyin kritizálását, a milliárdos üzletember Lebegyev kijelentette: ha szükséges, bírálni fogják az egykori orosz elnököt, bár nem olyan élesen, ahogy a sakkbajnok Garri Kaszparov és pártja teszi. "Még ha udvariasak és politikailag korrektek is vagyunk, teljesen világos, hogy vannak dolgok, amelyekben nem értünk egyet", mondta Lebegyev, aki várhatóan a párt vezetője lesz, míg Gorbacsov a tapasztalt idős államférfi szerepét tölti majd be.

A 48 éves ex-KGB-s arra készül, hogy listát ír arról, mit is csinált rosszul 8 éves elnöki ténykedése alatt Putyin. Hiányolja például, hogy Putyin nem reformálta meg a bírói rendszert, és elítéli azt a módszert, ahogy a rendőrség beleavatkozott a választások előtt Kaszparov pártjának gyűléseibe (gyakorlatilag szétverve azokat.)

Lebegyev bírálja azt is, hogy a kormány nem fejlesztette az infrastruktúrát, ugyanakkor túl sok pénzt költött védelmi kiadásokra, valamint olyan nagy projektekre, mint a 2014-es téli olimpia Szocsiban. "Gazdaságpolitikánk egy nagy szemét", jelentette ki Lebegyev. Az egykori tábornok legalább a Grúzia elleni orosz katonai akciót helyeselte, de erősen bírálta az ezt követő hidegháborús retorikát.

Az, hogy mennyire lehet sikeres Gorbacsov és Lebegyev pártja, erősen kérdéses, és nemcsak azért, mert Putyin népszerűsége még most is óriási, 88 százalékos. Gorbacsovot viszont nem sokan kedvelik, mert a Szovjetunió összeomlását az ő számlájára írják. A Forbes magazin listája szerint a 358. leggazdagabb Lebegyevet pedig a népszerűtlen oligarchák "kasztjához" sorolják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!