Nándor
3 °C
16 °C

Gorbacsov újratemettetné Lenint

2008.06.04. 15:52
A volt szovjet államfő emlékművet is állítana a kommunizmus áldozatainak.

Múzeumegyüttes létrehozását javasolta Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő annak érdekében, hogy emléket állítsanak a szovjet időszakban végrehajtott politikai megtorlások áldozatainak.

Gorbacsov hangsúlyozta moszkvai sajtóértekezletén: Oroszországnak le kell küzdenie a "feledékenységet", erősítenie kell a demokráciát, és méltó módon meg kell örökítenie a politikai megtorlások áldozatainak emlékét. A Szovjetunió első és utolsó elnöke ezért javasolta, hogy alakítsanak ki emlékmúzeumot, amelyben adózhatnának a sztálini időszakban, 1937-38-ban végrehajtott véres megtorlások áldozatai emlékének.

Gorbacsov úgy vélekedett, hogy az egykori szovjet állam néhai alapítója, Vlagyimir Iljics Lenin újratemetésének ideje még nem jött el, de egyszer ezt is mindenképpen el kell végezni.

Gorbacsov csatlakozott javaslatával azon aktivistákhoz, akik szorgalmazzák, hogy állítsanak valamilyen jelentős emlékművet a Joszif Sztálin és más szovjet vezetők uralma alatt politikai megtorlásoknak áldozatul esett több millió embernek. Gorbacsov felvetése egyúttal kihívás az orosz kormányhoz, amely - bírálói szerint - az elmúlt nyolc évben, Vlagyimir Putyin elnöksége alatt igyekezett tisztára mosni a rettegett diktátor bűneit, és hamis színben tüntette fel a múltat.