Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Fény derült Hermann Göring titkára?

2005.02.07. 12:18
Egy fiatal lány vette rá a most 78 éves Herbert Lee Stiverst, egykori katonát, hogy csempésszen be Göringnek egy méregkapszulát. Így a bukott Harmadik Birodalom vezére megúszta az ítéletvégrehajtást. Szakértők hitelt adnak az amerikai katona szavainak.

Egy volt amerikai katona azt állítja, Hermann Göring tőle kapta a méregkapszulát, amelynek segítségével megúszta a kivgézést. Herbert Lee Stivers a nürnbergi per idején őrszolgálatot teljesített, írta hétfőn a Los Angeles Times című napilap.

Egy fiatal lány vette rá

Történészek egész köteteket írtak tele, hogy megpróbálják tisztázni, hogyan menekülhetett meg az ítélet végrehajtásától a Harmadik Birodalom bukott vezetője, akit rendkívül szigorúan őriztek. Több szakértő úgy véli, még ha nem is tudja bizonyítani állításait az egykori katona, igaznak tűnik, amit mond.

A Dél-Kaliforniában élő hetvennyolc éves nyugalmazott fémmunkás a nürnbergi per idején a náci vádlottak őrizetéért volt felelős a tárgyalóteremben és a városban egyaránt. Az akkor 19 éves Stivers elmondta, egy "elbűvölő" fiatal német lány kérésére beleegyezett, hogy átad egy "gyógyszert" Göringnek.

Göring mást mondott

Két héttel azután, hogy megkapta a mérget és két órával azelőtt, hogy a kivégzésre vitték volna, 1946. október 15-én Göring végzett magával. Búcsúlevelében azt írta, hogy a ciánkapszula a per tizenegy hónapja alatt végig a birtokában volt.

Az amerikai hadsereg vizsgálata akkoriban hitelt adott ennek a verziónak és arra a következtetésre jutott, hogy a német háborús bűnös a testén és a cellájában rejtegette a mérget.

Hermann Göring
#alt# Német politikus, birodalmi marsall. Az első világháború német repülős hőse hamar a náci mozgalom tagjává vált, már 1922-ben az SA első embere. 1923-ban részt vett a müncheni sörpuccsban. 1933-tól, a nácik hatalomra kerülésétől porosz belügyminiszter majd miniszterelnök, rövid ideig a Gestapo első embere. Szintén 1933-ban lett légügyi miniszter, ebben a minőségében kezd a Luftwaffe megszervezéséhez.

A háború kitörésekor Hitler őt nevezte meg majdani utódaként, de rangkórságában sok további funkciót is felhalmozott magának. Népszerűsége az angliai csata után csökkenni kezdett. Miután képtelen volt megszervezni a sztálingrádi légihidat, fokozatosan kegyvesztetté vált. Ezt követően egyre inkább fantáziája teremtette világába menekült, kábítószerfüggő lett. A háború végén "kövér Hermann" táviratot intézett Hitlerhez, melyben közölte, hogy miután a Führer cselekvésképtelenné vált, átveszi tőle a hatalmat.

Hitler parancsot adott Göring letartóztatására, de ő röviddel ezután az amerikaiak fogságába esett. A nürnbergi perben háborús bűnök sokaságát bizonyították rá, és halálra ítélték. Kivégzése előtt cellájában megmérgezte magát.

Forrás: az SZTE EK Hadtörténeti Gyűjteménye