Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Előkerültek Göring privát filmfelvételei

2006.03.13. 16:51
Hatvan évvel Hermann Göring halála után a ZDF német közszolgálati televízió megtalálta azokat a privát filmfelvételeket, amelyek a náci vezető magánéletéről készültek. A filmek egy részét a marsall maga forgatta síeléseiről, vadászatairól, motorcsónakázásáról.

Eddig ismeretlen privát filmfelvételek kerültek elő Hermann Göringről, a Harmadik Birodalomban Hitler után egy ideig a legnagyobb hatalommal rendelkező náci vezetőről. A német közszolgálati televízió keddtől mutatja be a felvételeket.

Filmek a Sasfészekből

A filmtekercsekhez egy fiatal amerikai hadnagy jutott hozzá, aki 1945-ben Hitler berchtesgadeni Sasfészkében járt. A katona azt a feladatot kapta, hogy derítse fel az Olaszországból az Alpokon át Bajoroszágba szivárgó SS-eket.

A tiszt alkalmazta a feladathoz Göring két korábbi hegyi vezetőjét. Az amerikai jól fizetett, élelmet szerzett nekik, így aztán két filmtekercset kapott ajándékba tőlük.

A filmek az USA-ban később rendőrként szolgáló katona padlásán hevertek évtizedeken át, míg egy újságíró rájuk nem lelt és írt róluk. Később kiderült, hogy a filmek egy másik tulajdonoshoz kerültek. A ZDF stábja 2005 nyarán nézhette meg először a jó állapotban lévő anyagot.

A marsall bottal


Klikk a képre!

A hetven perces, színes és fekete-fehér filmen egymást váltják a jelenetek Göring hivatali- és magánéletéből. A képeken látható, ahogy az 1938-as Anschluss után Göringet üdvözli a nép az ausztriai Mauterndorfban, ahol a marsall gyermekkora egy részét töltötte. A filmen Göring oldalán ott mosolyog két nővére Paula és Olga is.

Más filmrészleteken az látható, ahogy Göring marsallbotját tartva nyitott limuzinjában áll, és ünnepli a tömeg. Másutt birodalmi fővadász ruhájában lovas kocsit vezet, vagy az erdőben tárgyal valakivel.

A filmfelvételek jelentős része a német légierő 1938-as szemléjén készült, amikor Göring a légierő parancsnokaként büszkén mutatja be Hitlernek az új géptípusokat.

Szarvasok, virágok

A képek arra utalnak, hogy a filmek egy részét Göring saját maga készítette. Felvételein nagyszerű szarvasok, trófeák, a vadászkastélya kertjében lévő virágok láthatók, vagy az, amint Carin I. nevű motoros jachtján Helgolandnál hasítja a nyílt vizet.

A Gestapo megszervezéséért, majd a koncentrációs táborok kialakításáért is felelős vezető elhunyt felesége emlékére hatalmas vadászkastélyt rendezett be Berlin közelében. A ház pincéjében mozi is volt. Göring feltehetően itt nézte a saját maga által készített filmeket, amelyeket vadászatairól, síeléseiről és a motorcsónakjával tett utazásokról készített.

Az egyedülálló felvételek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a náci birodalom egyik legfontosabb vezetőjének személyiségképét kiegészítsék. Jelenleg ez az egyetlen ismert film, amely valamelyik náci vezető magánéletét dokumentálja.

„A házam, az autóm, a jachtom – ez volt a tömeggyilkos banális álomvilága” – foglalta össze a filmek tartalmát Jörg Müllner, a ZDF szerkesztője. A felvételeket a ZDF keddtől mutatja be egy háromrészes dokumentumfilm-sorozat keretében.