Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Görögország a román és a bolgár uniós tagságért lobbizik

2002.05.15. 15:36
Görögország sürgeti az EU tagállamait, hogy dolgozzanak ki stratégiát a bővítési hullám első köréből kimaradó Bulgária és Románia csatlakozási tárgyalásainak felgyorsítására.
Az uniós külügyminiszterek tanácskozásán a görög Giorgio Papandreou arra kérte kollégáit, hogy fokozzák a két országnak nyújtandó pénzügyi támogatást, és adjanak számukra világos csatlakozási menetrendet a decemberi koppenhágai csúcstalálkozón. Papandreou szerint a menetrendnek egy hozzávetőleges belépési dátumot is tartalmaznia kell.

Majd ők kidolgozzák a stratégiát

A görög külügyminiszter az EUobserver-nek azt nyilatkozta, hogy egy konkrét csatlakozási menetrend felgyorsíthatja a két ország uniós tagságra való felkészülését.

Görögország a napokban hozzá is lát a Románia és Bulgária csatlakozásával kapcsolatos uniós stratégia kidolgozásának - a dokumentumot az EU külügyminiszterei júniusi luxemburgi ülésükön vitatják majd meg.

Soros elnökként is segíthetnek

Athén egyébként is kulcsszerepet játszhat a két ország csatlakozásának folyamatában, mivel jövő év első felében tölti be az EU soros elnöki tisztét, éppen akkor, amikor Bukarest és Szófia csatlakozási tárgyalásain a legkeményebb fejezetek kerülnek terítékre. A két tagjelölt ország abban bízik, hogy akár már a görög elnökség alatt be is fejezheti a tárgyalásokat.

Mint ismert, az Európai Unió a 2004-es csatlakozásra a 13 uniós tagjelölt közül 10 országot tart esélyesnek. Románia és Bulgária felvételét Brüsszel egy későbbi időpontban tartja lehetségesnek, míg a 13. tagjelölt, Törökország még el sem kezdhette a csatlakozási tárgyalásokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!