Valér
4 °C
8 °C

Megállt az élet Görögországban

2001.04.26. 10:41
Kapcsolódó cikkek (1)
Régi idők hangulatát idéző általános sztrájkot tartanak csütörtökön a görögök. A szakszervezetek és a kormányzó szocialista párt a nyugdíjreform miatt kerültek összetűzésbe. Az élet szinte teljesen megállt a mediterrán országban.
Szinte leállt az élet csütörtökön Görögországban az általános sztrájk miatt - írja a Reuters hírügynökség. Athén utcáin nem jártak a villamosok és a buszok, a gyermekek nem mentek iskolába, az orvosok is szüneteltették szolgáltatásaikat. Az állami intézmények zárva maradtak.

A görög internetes hírforrások sem frissülnek
A rádiók és a tévéadók is szüneteltetik a híradást, mivel az újságírók ma nem dolgoznak. Pénteken nem jelennek meg a napilapok a munkabeszüntetés miatt, és az internetes görög hírforrások sem frissülnek. A légiforgalmat is érinti a sztrájk: az irányítók kétórás tiltakozást terveznek, míg az állami légitársaság, az Olympic, minden országba és görög városba csupán egy járatot indít.

A nyugdíjreform ellen tiltakoznak

A legnagyobb szakszervezetek azért szervezték meg a 24 órás általános sztrájkot, mert a kormány meg akarja emelni a nyugdíjhatárt, és eltörölné a speciális nyugdíjkategóriákat. A reformok célja életképessé tenni a nyugdíjrendszert, és a veszteségeket csökkentetni. A kormány terveit azonban éles kritika érte még a kormányzó szocialisták soraiból is.

A kormány tárgyalna, a szakszervezet hajthatatlan

Tasszosz Yiannitsisz munkaügyi miniszter szerdán késő este kijelentette: a kormány egy időre befagyasztja refomrterveit, és arra kérte a terv ellenzőit, dolgozzanak ki egy alternatív tervet, ami tárgyalás alapjait képezhetné. A lapok "nagy visszavonulásként" értékelték a miniszter bejelentését. A kis győzelem ellenére a szakszervezetek nem fújták le a sztrájkot, mondván, a kormány reformterveit el kell vetni.