Konrád
8 °C
26 °C

Az iraki konfliktus Amerikát veszélyezteti

2005.02.17. 14:24
A városi harcban jártas terroristák új generációját képezhetik ki Irakban, akik komoly veszélyt jelenthetnek az Egyesült Államokra, jelentette ki kongresszusi meghallgatásán a CIA új igazgatója. Kinevezésekor Peter Gosst Bush emberének tartották, a kémfőnök azonban nem a Fehér Ház szájíze szerint mérte fel a terror elleni háború állását és az Egyesült Államok fenyegetettségét.

Amerikai célpontok elleni támadásra használhatják Irakban szerzett tapasztalataikat az iszlám szélsőségesek, vélekedett Peter Goss a CIA tavaly kinevezett új igazgatója. Goss szerint az is csak idő kérdése, hogy az al-Kaida tömegpusztító fegyverekkel kíséreljen meg támadást az Egyesült Államokban.

Az al-Kaida meggyengítése nem elég

Goss szerint "nem az iraki háború az oka az iszlámista szélsőségességnek, de jó indok a szálsőségeseknek". A kémfőnök szerint az iraki lázadók Irántól is támogatást kapnak. Teherán emellett atomfegyver beszerzésén dolgozik, mondta.

Goss szerint a terror elleni háborúban elért sikerek ellenére sem csökkent az Egyesült Államok veszélyeztetettsége. Az al-Kaidát ugyan véleménye szerint sikerült meggyengíteni, ez azonban csak egy része volt az Amerikát fenyegető veszélyeknek.

Mint mondta, Abu Muszab al-Zarkavi, a túszaikat lefejező iraki terroristák vezére "a városi terrortámadásokban jártas dzsihádisták kiképzésére" használja az iraki konfliktust. Zarkavi emberei "egy nemzetközi terrorhálózat alapjait jelenthetik", mondta. Goss szerint a január 30-i iraki választások sikere ellenére aggasztó a szunnita kisebbség távolmaradása. Emiatt ugyanis a lázadók továbbra is veszélyt jelentenek a stabil kormányzásra.

Vágyak helyett a valóság

Goss kinevezése óta először jelent meg a nyilvánosság előtt, az amerikai törvényhozás nemzetbiztonsági bizottsága előtt tett jelentést a titkosszolgálatok legfrissebb értesüléseiről. Szakértők szerint a kinevezésekor még Bush emberének tartott, korábban republikánus törvényhozási képviselőként dolgozó kémfőnök mostani meghallgatásán függetlenségét bizonyította.

"Goss sokkal inkább hallgat elemzői véleményére, semmint a Fehér Ház politikai elvárásaira", nyilatkozta a Reutersnek Kenneth Katzman, a Kongresszusi Kutatóközpont vezetője. Goss elődje, George Tennet, ha hivatalosan családi okokból is mondott le, azután távozott posztjáról, hogy kiderült, a CIA megalapozatlan információkat hozott nyilvánosságra Irak terrorista kapcsolatairól és tömegpusztítófegyver-programjáról.