Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A göteborgi káosz miatt óvatosabbak lesznek a vezetők

2001.06.18. 22:01
A biztonsági megfontolások ezentúl akár egy hajó fedélzetére is kényszeríthetik a politikusokat, ha nagyszabású találkozót akarnak tartani, vonták le a következtetést európai biztonsági körökben. A göteborgi európai uniós csúcstalálkozó alatt a városban tomboló erőszak, amely során a rendőrség tüzet nyitott az antikapitalista tüntetőkre, elgondolkodtatta még a legelnézőbb rendőrfőnököt is.
A következő hasonló méretű csúcstalálkozó júliusban lesz Genovában, amikor a világ nyolc vezető ipari hatalma és Oroszország (G8) adnak randevút egymásnak. A város biztonsági vezetői a konferenciaközpont teljes elkerítése mellett egy "vörös övezetet" hoznak létre az épület körül, ahova senki nem léphet be. Még az is felmerült, hogy a találkozót egy hadihajón tartják, kinn a tengeren.

Berlusconi tárgyalna a globalizációellenes csoportokkal

Silvio Berlusconi a G8 júliusi genovai csúcstalálkozója előtt párbeszédet akar kezdeményezni a globalizációellenes csoportokkal az erőszakos cselekmények megelőzésére. "Mi azt mondjuk az olasz és európai tiltakozóknak, hogy tüntetni joguk van, és mi készen állunk a párbeszédre" - jelentette ki Berlusconi az olasz parlament felsőházában. Úgy fogalmazott, az erőszakmentes tüntetéseknek helye van, de a szélsőségeseket el kell szigetelni.

Ugyanakkor római diplomaták szerint vége a szép időknek, amikor egy nemzetközi csúcstalálkozó életet és színt vitt egy város életébe, és anyagilag is megérte megszervezni. "Ennek vége. A házigazdák ma már tudják, hogy csak káoszra számíthatnak, és ráadásul a világon mindenki látni fogja" - mondta egy olasz diplomata a londoni The Timesnak. "A városok szépen felmérik az előnyöket és a hátrányokat, és azt fogják mondani, hogy köszönik, de inkább nem kérnek belőle." Egy világbanki konferenciát, amelyet Barcelonában rendeztek meg, máris lemondtak.

A keménymag tovább szervezkedik

Közben brit anarchisták bosszút esküdtek a Göteborgban megsebesült társaikért. "Ez felemelte a téteket" - mondta egy forrás a Timesnak. A londoni lap szerint brit szervezetek már szervezik a genovai akciót, és több csoport honlapja nyíltan "reklámozza" az eseményt. Genovába egyébként magyar aktivisták is készülnek.

A frontok mögött
Az utcai csetepaté és az Európai Unió vezetőinek találkozója mellett a globalizációellenes csoportok "ellenfórumainak" is helyt adott Göteborg. Az aktivisták környezetvédelmi, gazdasági és egyéb kérdésekben hangoztatták véleményüket, bár ez - a közleményeket olvasgatva - gyakran kimerült a neoliberalizmus és a "nemzetek feletti szervezetek" (Világbank, IMF, EU stb.) megszokott ostorozásában. Viszont voltak koncertek is. A Föld Barátai a fenntartható növekedésről tartott konferenciát, egy svéd "forradalmi szindikalista unió" pedig a szakszervezeti összefogás fontosságát ecsetelte. Előbbin több európai uniós és tagállami képviselő is részt vett, és az ellenfórum vitaestjei is nyújtottak szakmai élvezeteket annak, aki már megunta a transzparensemelgetést vagy esetleg a kődobálást. "Erről persze nem számol be a sajtó" - kesergett utóbb egy résztvevő az Indexnek.

A göteborgi káoszt a 15-20 ezer békés demonstráló mellett svéd biztonsági szakértők szerint főként dán, német és holland anarchista csoportok okozták, de felmerült a már Prágában bizonyított olasz Ya Basta! és egy brit szervezet neve is. Egy magyar aktivista szerint főként anarchista, anarcho-kommunista körökről van szó, "már ha egyáltalán lehet bármilyen ideológiáról beszélni [esetükben]." Mindenesetre "úgy gondolják, hogy békés demonstrációval nem lehet célt érni" - mondja a helyszínen is járt forrásunk.

Egy magát antifasisztának valló szervezet "Cél elérve!" című honlapján köszönte meg a résztvevőknek, hogy "segítettek a rasszizmus, a szexizmus, a kapitalizmus és a homofóbia elleni harcban". A Wombles nevű brit radikális csoport, ami már Angliában is többször összekapaszkodott a rendőrséggel, közleményében a legtöbb szervezethez hasonlóan a svéd rendőrséget vádolta az erőszakért, állításuk szerint ők csak védekeztek. A rendőrség ezzel nem ért egyet.

Göran Persson svéd miniszterelnök szerint ami Göteborgban történt, "tragédia". "Soha nem láttunk még ilyet ebben az országban" - mondta. A rendőrség több mint ötszáz embert letartóztatott, sokakat kiutasítottak, és a várost ért kárt több millió dollárra becsülik. Egy helyszíni tudósító szerint a belváros "úgy nézett ki, mint egy háborús övezet". Beszámolók szerint a rendőrség nem volt felkészülve ilyen méretű és hevességű demonstrációkra; a törő-zúzó keménymag körülbelül kétezer, más beszámolók szerint mindössze hatszáz emberből állt.

Franciaország, Belgium és Svédország - az előző, a jelenlegi és a következő EU-elnök - a hétvégén megegyeztek, hogy uniós együttműködést kezdeményeznek a hasonló események megakadályozására.