Magdolna
19 °C
27 °C

Elkezdődik a Vihar tábornokának pere

Ante Gotovina szerb civilek ellen elkövetett rémtettek vádjával áll nemzetközi bíróság elé kedden. A tábornokot hazájában sokan nemzeti hősként tisztelik, a Horvátországban nyaralók 2007-ben is láthatták, hogy fotóival tele volt a tengerpart.

Kedden kezdődik a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina pere a hágai nemzetközi bíróságon. A vád szerint az általa vezetett Vihar nevű hadművelet idején 150 szerb civilt öltek meg és kétszázezret űztek el otthonából. Az 1995-ös hadművelet horvát szempontból sikeres volt, ezzel törték meg a jugoszláv hadsereget. Még a hadjárat évében megkötötték a daytoni békét, ami Horvátország győzelmét jelentette.

Ante Gotovinát a sikeres hadműverlet miatt sokan nemzeti hősként tisztelik Horvátországban. Fotók és méltató feliratok ezrei láthatók horvát köztereken, forgalmas utak mentén. A népszerű tengerparti üdülővárosokban is sokszor találkozhattak plakátjaival a magyar turisták, 2007 nyarán például egész Trogir ki volt vele tapétázva.

Anton Gotovinát évekig körözték, végül két évvel ezelőtt a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken fogták el. Sokáig ő akadályozta Horvátország EU-csatlakozását: a brüsszeli szervezet nem volt hajlandó továbblépni a tárgyalásokban, amíg a zágrábi vezetés nem működött együtt a hágai törvényszékkel. Hivatalosan a horvát kormány ugyan mindig is azt állította, hogy fogalmuk sem volt, hogy hol van Gotovina, ezt kevesen hitték el. Elfogása mögött sok újságíró háttéralkut sejt: Horvátország feladta Gotovinát a csatlakozásért.

Horvátország azt reméli, hogy 2009-től az EU teljes jogú tagja lehet. Ha csúszik is a belépés, az bizonyosnak látszik, hogy a következő új tagállam Horvátország lesz.

Jelképes erejű, hogy Gotovina pere napra pontosan két évvel Szlobodan Milosevics halála után kezdődik. A volt jugoszláv vezető hágai börtönében, még ítélet előtt meghalt.