Nagy nehezen összeállt az iraki kormány

2006.06.08. 13:42
Az iraki parlament elsöprő többséggel megszavazta al-Maliki kormányfő jelöltjeit a még betöltetlen miniszteri posztokra. Az iraki vezetés így a remények szerint hatékonyabban irányíthatja majd a biztonsági erők munkáját.

Az iraki parlament csütörtökön jóváhagyta Nuri al-Maliki kormányfő jelöltjeit a védelmi, a nemzetbiztonsági és a belügyminiszteri posztra. A három kulcsfontosságú pozíció majd három hétig üresen állt, a kormányban dolgozó szövetséges síita erők ugyanis vitatkoztak a posztokon.

A parlament csütörtöki döntése értelmében a síita Dzsavad al-Bolani lett a rendőrség munkáját is irányító belügyminiszter, a katonai múlttal rendelkező szunnita Abdul-Kadre Mohammed Jaszim a védelmi miniszter, akihez a hadsereg vezetése tartozik majd. A szintén síita Servan al-Vaili mostantól a nemzetbiztonsági miniszter feladatait látja el.

A miniszterjelölteket a parlament elsöprő többséggel szavazta meg, majd a képviselők kérdéseket tehettek fel nekik, végül a jelölteket a parlamenti szónok eskette fel. Közvetlenül a beiktatás előtt al-Maliki bejelentette, hogy egy bombatámadás végzett az al-Kaida egyik vezetőjével, Abu Muszab az-Zarkavival és további hét társával.

Az új minisztereknek kulcsszerepük lesz annak a tervnek a kidolgozása és megvalósítása, mellyel a hatóságok a következő másfél évben át akarják venni a külföldi csapatoktól a biztonsági erők munkáját, valamint véget akarnak vetni a polgárháborúval fenyegető felekezeti villongásoknak.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön