Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Kaszparov elnökjelöltsége terembérlet miatt úszhat el

2007.12.12. 17:24
Garri Kaszparov elnökjelöltsége múlhat azon, hogy felmondta a megkötött szerződést a moszkvai Mir mozi, ahol az ellenzéki politikus az orosz elnökválasztáson való indulásához szükséges gyűlést tartotta volna meg 500 ember részvételével. A szerződés keddi felmondása óta mindenütt zárt ajtókra találtak, a kezdeményező csoport gyűléséről pedig öt nappal korábban tájékoztatni kell a Központi Választási Bizottságot. Az utolsó határidő csütörtök.

Várhatóan nem tud indulni az elnökválasztáson Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok, ellenzéki politikus, az Egyesült Állampolgári Front vezetője, mivel nem tudott termet bérelni, ahol a jelöléséhez szükséges kezdeményező csoport összegyűlhetne, mondta el Kaszparov szerdán, az Összoroszországi Állampolgári Kongresszus elnevezésű moszkvai rendezvényen.

"Elnökválasztási kampányom minden valószínűség szerint csütörtökön véget ér, még mielőtt megkezdődött volna, mert egész Moszkvában nincs terem, ahol összegyűlhetne a kezdeményező csoport" - mondta.

A legalább 500 fős csoportnak csütörtökön kellett volna összeülni a Mir moziban, amely azonban kedden váratlanul - és indoklás nélkül - felmondta a szerződést. Mielőtt rátaláltak volna a Mir mozira, számos elutasításban volt részük, a szerződés keddi felmondása óta pedig mindenütt zárt ajtókra találtak, mondta el Marina Litvinovics, Kaszparov tanácsadója.

A kezdeményező csoport gyűléséről a kitűzött időpont előtt öt nappal tájékoztatni kell a Központi Választási Bizottságot (CIK) a pontos helyszínről és időről. Tekintettel a törvényben megszabott határidőkre utoljára csütörtökön lehet ilyen bejelentést tenni.

Alekszej Kiszin, a CIK jogi osztályának helyettes vezetője különösnek nevezte Kaszparov bejelentését. Oroszországban és Moszkvában is nagyon sok helyiség van, ahol a legkülönfélébb célokkal össze lehet gyűlni, mondta. Hozzátette azonban, hogy a CIK ilyesmivel nem foglalkozik, a dolga ugyanis a választási törvényben foglaltak betartásának ellenőrzése.

Múlt pénteken Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök járt majdnem ugyanúgy, mint most Kaszparov: a kezdeményező csoport gyűlésének kitűzött időpontja előtt két órával felmondták a terem bérleti szerződését. Végül Kaszjanov irodájának előterében tartották meg a gyűlést, de az épület előtt a duma-választásokon alkotmányos többséget szerző Egységes Oroszország ifjúsági szervezetének aktivistái tüntettek. Ez azért érdekes, mert a rendőrök szerint a Mieink (Nasi) rendelkeztek a tüntetéshez szükséges engedéllyel. Abban azonban szerepelnie kell a megmozdulás pontos helyének és időpontjának is, és nem tudni, hogy tudták a papírokat megszerezni nem egészen két óra alatt.