Ivó, Milán
EUR 383,50 Ft
USD 366,55 Ft
6 °C
26 °C

A Greenpeace megszállt egy faszállító hajót

2002.02.26. 14:41
A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái megszálltak és kiplakátoltak egy faszállító hajót, amely illegálisan kivágott őserdei fák földi maradványait próbálja eljuttatni Franciaországba.
Hétfőn reggel a környezetvédők zászlóshajója, a Rainbow Warrior II a franciaországi Sete kikötő előtt megközelítette az Agia Irene teherhajót, az aktivisták gumicsónakra kaptak és az évtizedek óta bevált forgatókönyv szerint kreáltak hírt a környezetkárosító biznisz mindennapjaiból.

Illegális fakitermelés

Az Agia Irene szállítmánya ugyanis Libériából származó őserdei faanyag, amelyet két hírhedten környezetkárosító vállalat, az Inland Logging Company és a Mohammed Group of Companies szeretne a francia piacon értékesíteni. A Greenpeace szerint a két fakitermelő vállalat hosszú ideje fittyet hány a nemzeti és nemzetközi erdészeti törvényekre, és ezáltal komoly társadalmi problémákat is okoz - miközben termékeikkel büntetlenül kereskedhetnek az európai piacon.

A Greenpeace célja a faszállítmány kirakodásának megakadályozása volt: blokkolták az Agia Irene horgonyát, és "Mentsd meg az őserdőket" transzparensekkel plakátolták körbe a hajót. A fedélzeten talált rönköket nehezen eltávolítható festékkel jelölték meg, a számbeli hátrányban lévő legénységet azonban biztosították arról, hogy szándékuk békés és nem esik bántódásuk.

Incidens egyelőre nem történt

Az akció híre másnapra bejárta a francia sajtót, és bár azóta a parti őrség naszádja is megjelent az Agia Irene közelében, incidens egyelőre nem történt - emlékezetes, hogy a Greenpeace első zászlóshajóját, a Rainbow Warrior I-et éppen a francia titkosszolgálat süllyesztette el.

Jelen pillanatban az egymást három óránként váltó aktivisták már több mint 24 órája akadályozzák az Agia Irene továbbhaladását, a patthelyzetet csak a hatóságok közbelépése oldhatja fel. Az akció azonban máris sikeresnek mondható, hiszen az illegális fakitermelés ügye ismét nyilvánosságot kapott.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek