Piroska
-2 °C
5 °C

Új módszerrel a gépeltérítéses terrorakciók ellen

2004.01.02. 16:32
Amerikai tudósok új módszert dolgoztak ki a gépeltérítéses terrorakciók megakadályozására: ez a műholdas helymeghatározó rendszerre építve egyszerűen megtiltaná a gépeknek, hogy a "védett övezetekbe" berepüljenek.
A műholdas helymeghatározás, az úgynevezett GPS-rendszer évtizedek óta működik, s ma már sok személygépkocsiban is megtalálható. Ennek révén minden egyes pillanatban tudni lehet, hogy egy-egy repülőgép, hajó, autó, vagy akár egy-egy személy hol tartózkodik.

Az amerikai újítás abból áll, hogy ezeket az információkat folyamatosan megkapja a repülő számítógéprendszere, s összehasonlítja azokkal az adatokkal, amelyeket előzetesen beletápláltak a "tiltott övezetekről" (ilyen lehet mondjuk a Fehér Ház és környéke, vagy egy atomerőmű, de akár egy-egy teljes nagyváros is). Ha a gép egy ilyen tiltott övezet határához közeledik, a számítógép nem hagyja, hogy tovább folytassa útját: előbb hangjelzéssel figyelmezteti a pilótát, de ha az nem téríti el a gépet, a számítógép automatikusan átveszi a repülő irányítását, s módosítja az útvonalat.

A La Derniere Heure című belga lap pénteki száma szerint az amerikai tudósok már ki is próbálták ezt a módszert, s az működött: a repülőgépet a pilóta nem tudta egy alkalmilag "tiltott övezetté" minősített hegy felé vezetni.

Újabb veszélyforrások

Azt azonban még nem tudni, az amerikai kormány engedélyezné-e egy ilyen rendszer működtetését. Egyes szakértők félnek az emberek biztonságát a számítógépekre bízni, mások attól tartanak, hogy egy ilyen lépés nyomán a terroristák, illetve a számítógép-kalózok a műholdas helymeghatározó rendszer adatait próbálják majd meghamisítani, s végül azt is el kellene dönteni, hogy ki fedezi az új berendezések költségeit.

Az amerikai légitársaságok ugyanis - mint a lap emlékeztet - az elmúlt évek fejleményei, így a terrorizmus, a nemzetközi turizmus visszaesése és az iraki háború nyomán igencsak rossz anyagi helyzetben vannak.