Judit
2 °C
7 °C

Putyin kutyájának orosz GPS-e lett

2008.09.24. 08:31
Vlagyimir Putyin kormányfő szeretett Conny kutyájának végre van GLONASZSZ-nyakörve.

Putyin még decemberben érdeklődött, hogy mikor kaphat kedvenc ebe a navigációs rendszerrel felszerelt kellékből, hogy ne csavarogjon el messzire, s Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettes ígérte az akkor még államfői tisztségben lévő Putyinnak, hogy júniusban meglepi vele Connyt.

Most Ivanov állta a szavát, de dolog még nem hivatalos, Conny sem tud még róla, mert nyilván majd fotósok jelenlétében teszik a nyakára az ajándékot. A szerkezet azonban a Moszkovszkij Komszomolec című lap értesülése szerint már Conny gazdijánál van.

Az orosz készülék két szempontból pipálja le a külföldi gyártmányt: mínusz 30 és plusz 50 fok közötti hőmérsékletet visel el, és jóval nagyobb. A lap szerint szó szerint teljesítették Vlagyimir Putyin kérését: egy ekkora készülékkel ugyanis Conny aligha kóborol el messzire.

A GLONASZSZ (Globális Navigációs Műhold Rendszer) az amerikai GPS műholdas helyzetmeghatározó rendszer orosz megfelelője. Fejlesztése a 70-es években kezdődött, s 1993-ban részben használatba vette a hadsereg. A teljes rendszer a tervekhez képest késésben van. (Jelenleg 13 műholdból áll, de az egész világ lefedéséhez legalább 24 kellene. Szeptemberben és decemberben még 3-3 műholdat terveznek pályára állítani, s a Roszkoszmosz 2011-re ígéri, hogy 30 műholddal működik majd a komplett rendszer.)

Amikor végre részlegesen beindult a civil használat is, az ipar még nem tudta hozzá szállítani a bárki által használható kis földi készülékeket. Az autókba való orosz készülékek ugyan a GPS-jeleket is veszik, mégsem versenyezhetnek a külföldiekkel, egyéb készülékek pedig még nincsenek forgalomban, amint egyelőre nem kerül a boltokba a GLONASZSZ-nyakörv sem.

Vlagyimir Putyin tavalyi születésnapja alkalmából Szentpétervár egyik kerületének lakosai az államfő labradorjának, Connynak akartak emlékművet állítani. A kezdeményezés a Primorszkij kerület lakosaihoz fűződik, akik felhívással fordultak a szentpétervári alkotókhoz, hogy készítsék el az elnöki eb emlékművének tervét. Az ötletgazdák így akartak megmenteni egy játszóteret – az emlékmű majdani helyszínét –, amit befektetők akartak bekebelezni. Úgy tudjuk, a tervekből nem lett semmi.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?