Diána
12 °C
27 °C

Putyin kutyájának orosz GPS-e lett

2008.09.24. 08:31
Vlagyimir Putyin kormányfő szeretett Conny kutyájának végre van GLONASZSZ-nyakörve.

Putyin még decemberben érdeklődött, hogy mikor kaphat kedvenc ebe a navigációs rendszerrel felszerelt kellékből, hogy ne csavarogjon el messzire, s Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettes ígérte az akkor még államfői tisztségben lévő Putyinnak, hogy júniusban meglepi vele Connyt.

Most Ivanov állta a szavát, de dolog még nem hivatalos, Conny sem tud még róla, mert nyilván majd fotósok jelenlétében teszik a nyakára az ajándékot. A szerkezet azonban a Moszkovszkij Komszomolec című lap értesülése szerint már Conny gazdijánál van.

Az orosz készülék két szempontból pipálja le a külföldi gyártmányt: mínusz 30 és plusz 50 fok közötti hőmérsékletet visel el, és jóval nagyobb. A lap szerint szó szerint teljesítették Vlagyimir Putyin kérését: egy ekkora készülékkel ugyanis Conny aligha kóborol el messzire.

A GLONASZSZ (Globális Navigációs Műhold Rendszer) az amerikai GPS műholdas helyzetmeghatározó rendszer orosz megfelelője. Fejlesztése a 70-es években kezdődött, s 1993-ban részben használatba vette a hadsereg. A teljes rendszer a tervekhez képest késésben van. (Jelenleg 13 műholdból áll, de az egész világ lefedéséhez legalább 24 kellene. Szeptemberben és decemberben még 3-3 műholdat terveznek pályára állítani, s a Roszkoszmosz 2011-re ígéri, hogy 30 műholddal működik majd a komplett rendszer.)

Amikor végre részlegesen beindult a civil használat is, az ipar még nem tudta hozzá szállítani a bárki által használható kis földi készülékeket. Az autókba való orosz készülékek ugyan a GPS-jeleket is veszik, mégsem versenyezhetnek a külföldiekkel, egyéb készülékek pedig még nincsenek forgalomban, amint egyelőre nem kerül a boltokba a GLONASZSZ-nyakörv sem.

Vlagyimir Putyin tavalyi születésnapja alkalmából Szentpétervár egyik kerületének lakosai az államfő labradorjának, Connynak akartak emlékművet állítani. A kezdeményezés a Primorszkij kerület lakosaihoz fűződik, akik felhívással fordultak a szentpétervári alkotókhoz, hogy készítsék el az elnöki eb emlékművének tervét. Az ötletgazdák így akartak megmenteni egy játszóteret – az emlékmű majdani helyszínét –, amit befektetők akartak bekebelezni. Úgy tudjuk, a tervekből nem lett semmi.