Benedek
-4 °C
5 °C

Iraki halottja van a szövetségesek elleni támadásnak

2003.06.19. 11:08
Egy iraki meghalt, tizenkét társa pedig megsebesült szerdán az észak-iraki Szamarrában, miután gránátlövedék csapódott a szövetséges erők egyik irodájába.
Az AP hírügynökség által idézett katonai közlemény szerint a 82 milliméteres gránátlövedék a katonai és polgári segélynyújtást összehangoló központba csapódott be. A támadásban egy iraki katona meghalt, tizenketten pedig megsebesültek. Amerikai katonák nem sérültek meg a támadásban. A katonák nem tudtak válaszolni a támadásra, és nem sikerült elfogniuk a támadókat sem. Ez volt a harmadik gránáttámadás a szövetséges erők valamely iraki létesítménye ellen, mióta az amerikai vezetés május elsején hivatalosan lezártnak nyilvánította a jelentősebb iraki hadműveleteket.

Egyre több támadás

Az elmúlt hetekben megszaporodtak az Irakba vezényelt amerikai alakulatok elleni támadások. A bagdadi hatóságok a Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök vezette Baasz Párt tagjait, a feloszlatott iraki hadsereg volt katonáit, nem iraki állampolgárságú iszlám "szent harcosokat", valamint szunnita muzulmán szélsőséges elemeket vádolták a támadások elkövetésével. Az ellenállók taktikaváltását jelzi azonban, hogy ezen a héten már olyan irakiak ellen fordították fegyvereiket, akik megítélésük szerint túl közel kerültek a közép-keleti országot megszállva tartó, amerikai vezetésű erőkhöz.