Esik az olaj ára, gyengül a dollár

2003.03.20. 08:23
Világszerte esésnek indultak az olajárak azt követően, hogy megindult az amerikai-brit támadás Irak ellen. A dollár gyengült Ázsiában a korábbi csúcsértékeihez képest. Az aranypiacok még nem reagáltak az iraki eseményekre.
A New York-i elektronikus kereskedelemben egy óra leforgása alatt 1,16 dollárral három hónapos mélypontra, hordónként 28,72 dollárra esett az olaj ára áprilisi szállításra.

Az OPEC nem aggódik

Az olajpiac arra számít, hogy a háború rövid ideig fog tartani, s az olajszállításokban nem lesz fennakadás. A londoni piacon a Brent minőségű olaj májusi határidőre 25,90 dollárba kerül, 85 centet esett az ellenségeskedések megkezdése után.
Török olajipari illetékesek bejelentették, hogy a háború kitörése után is érkezik az olaj az iraki mezőkről a Törökországba vezető csővezetéken. Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) biztosítja a kínálatot az olajpiacon, és szükség esetén további termelőkapacitásokat állít be, hogy pótolja a kieső iraki olajexportot.

Gyengült a dollár

Az Irak ellen támadás megindítása után a dollár, bizonytalan kereskedelemben, gyengült Ázsiában a korábbi csúcsértékeihez képest. A dollár azután olcsóbbodott, hogy George W. Bush amerikai elnök közölte: a háború tovább tarthat és nehezebb lehet, mint egyesek jósolták. A háború elkezdése várható volt, úgyhogy a piac nyugodtan reagált.

Közép-európai idő szerint csütörtök hajnalban a dollár 119,97/120,00 jen volt Tokióban, a szerdai New York-i késői 120,52/60 jen után. Az euró 1,0586/90 dollárra drágult a New York-i késői 1,0559/65 dollárról, és 127,02/07 jenre olcsóbbodott a 127,28/39 jenről. Kereskedők szerint a piac nyugodtan reagált az első harci cselekményekről érkezett hírekre, és továbbra sem várható nagy forgalom, a befektetők vonakodnak új pozíciók nyitásától, miután az utóbbi napokban nagyrészt felszámolták a fedezetlen pozíciókat.

Az aranypiacok még nem reagáltak

Alig reagált az Irak elleni támdás hírére az arany ára, a távol-keleti és az ausztrál piacokon az ellenségeskedés megkezdését követő első órában unciánként 334,75 dolláron jegyezték a fémet, alig magasabban a szerdai 333 dolláros záróárnál.

Az árnyalatnyi drágulás annak tudható be, hogy Bush elnök beszédében utalt rá: az Irak elleni hadjárat hosszabb és nehezebb lehet, mint sokan gondolják - vélik szakértők. Nemesfém-piaci kereskedők szerint a következő napokban sem várható lényeges ármozgás, mert a piacok már rég leszámítolták a háborús események hatását.  • Tippek
  • Hírek